Neviete čo s peniazmi? Navštívte Abú Zabí!

2011-04-20 14:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Abú Zabí je kráľom luxusu a prehliadkou veľkoleposti.



Biele kupoly mešít, krehké minarety, rozľahlá romantická púšť.

Vôňa Arábie, ťavie preteky od úsvitu do súmraku, v ktorom piesočné duny zalieva červené slnko.

Hlavné mesto Spojených arabských emirátov okrem tejto rozprávky ponúka tiež súčasnú tvár, ktorá nie je nijak zakríknutá.

Nové dobrodružstvá sú kombináciou najväčšieho s najbláznivejším, krikľavého s najrýchlejším. Aj keď sa rozpočet turistu nemôže porovnať s možnosťami miestneho vládcu, ponúka sa niekoľko miest, v ktorých sa bude môcť aspoň deň cítiť v koži milionára.

Veľká mešita šejka Zajda síce nie je taká stará ako tie v Mekke, Medine alebo Damasku a nenájdete v nej ani modro-zlaté klenuté modlitebne ako v Isfaháne, rovnako je ale veľkým lákadlom.

Postavili ju až koncom 90. rokov a náklady na ňu prerástli všetky výdavky na stavby tohto druhu. Pritom sa komplex po obvode stále rozrastá a každý rok pribúdajú ďalšie objekty, aby sa dovnútra vošlo ešte viac veriacich. Nikto ešte nevie, kde sa konečný účet za stavbu zastaví.

Pri jej popise človek nevyjde zo superlatívov. Je postavená v štýle mughalskej a maorskej architektúry. Podlahy sú vydláždené mramorom privezeným z 28 krajín. Pri prehliadke budete chodiť po najväčšom koberci sveta, utkanom armádou 1 200 perzských tkáčov. Priestor osvetľuje sedem lustrov vyrobených zo zlata a krištáľu Swarovski.

Nad 1 000 stĺpmi sa klenie hlavná kupola. Celá biela, vysoká 85 metrov. Najväčšia zo stavieb svojho druhu. Kto chce vidieť interiér, môže do mešity zájsť každý deň okrem piatku, ktorý je vyhradený ako všade v moslimskom svete sviatočnej modlitbe. Je však potrebné prísť primerane dôstojne oblečený, ženy bez výnimky so zakrytou hlavou.

Kto sa v Abú Zabí, meste pretekov Formuly 1, vydá za rýchlosťou, nech dobre zváži, ako sa naobeduje. Najväčší tematický park sveta ponúka okrem iného najrýchlejšiu horskú dráhu vôbec.

Milovníci adrenalínových športov a vysokej rýchlosti iste ocenia jazdu na tobogáne Formula Rossa. Za necelých päť sekúnd sa budú rútiť rýchlosťou 240 kilometrov za hodinu a odnesú si zážitok jazdca formuly. Po divokej jazde pri maximálnom zrýchlení potom síce budú pripomínať ťavu, ktorá sa vynorila z piesočnej búrky, ale stojí to za to.

Ďalšie "naj" je možné prežiť v sedemhviezdičkovom hoteli Emirates Palace. Táto najdrahšia stavba sveta stála cez tri miliardy dolárov. Hotel vydáva blahobyt bez škrupulí na obdiv, je stelesnením luxusu, ktorý sa v krajinách Perzského zálivu očakáva. Kde inde sa môže stať atrakciou aj hotel? Pre tých, ktorí na to majú, ponúka dovolenku na mieru za milión dolárov.

A keď už sa človeku všetko to pozlátko preje, môže si nasadiť slnečné okuliare a vydať sa na kilometre dlhé pláže rozprestierajúce sa hneď za hotelom. Môže ale tiež odhodiť všetku striedmosť a nechať si naložiť pozlátené zákusky a koláčiky vo váhe vlastného tela. Hotel je nimi preslávený. Kto príde v decembri, iste ho oslní vianočný strom ozdobený skutočnými drahokamami.

A potom sú tu ešte trochu zvláštne divy. V Abú Zabí existuje najdrahšia poznávacia automobilová značka, najviac naklonená umelo vystavaná veža a najvyšší vlajkový stožiar.

Komu by zážitky z Abú Zabí nestačili, môže sa presunúť do neďalekého Dubaja. Tam na neho čaká najvyššia budova sveta Burdž Chalífa, najdrahšia dostihová dráha Majdan a tiež najdrahší kokteil, ktorý vám namiešajú v jednom z najluxusnejších hotelov sveta Burdž al-Arab.

 

Zdroj/autor: bbc, čtk, tasr, drom

VIDEO Abú Zabí, Spojené arabské emiráty



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: visitabudhabi.ae,wikipedia,abudhabi.ms,emiratespalaceabudhabi.com

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa