Taliansko otvorilo v Bibione verejnú nefajčiarsku pláž

2011-08-10 15:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Časť pláže v talianskom Bibione pri Benátkach sa počas víkendu stala prvou verejnou plážou v Taliansku vyhradenou pre nefajčiarov. V skutočnosti ide o tisíc metrov štvorcových piesku ohradených ceduľami s nápisom Skúšobný nefajčiarsky priestor.



Podľa miestnej radnice jediná podobná nefajčiarska pláž existuje v súčasnej dobe len vo Francúzsku v blízkosti Marseille. Starosta Pasqualina Codognotto vyhlásil, že zatiaľ ide len o pokusný balónik.

Nejde vraj o žiadne administratívne opatrenia, takže eventuálnym fajčiarom nehrozia žiadne pokuty. Cedule na pláži vysvetľujú, že nejde o zákaz, skôr výzvu k právu na čistú pláž bez ohorkov.

Hostesky na pláži informujú návštevníkov a zbierajú ich reakcie pre následné štatistické vyhodnotenie. "Tento experiment vzišiel zo snahy mať čisté pláže, ale aj ako zdravotnícky počin," hovorí starosta.

Codognotto už vraj dostal veľa listov a mailov, v ktorých spoluobčania a tiež turisti z iných oblastí i z cudziny tento zámer schvaľujú. "Jedna dáma napísala, že Bibione nepozná, ale že sem v budúcom roku príde na prázdniny, ak bude iniciatíva schválená," dodáva starosta.

Nezabúda ale ani na fajčiarov. Ak by sme do budúcna chápali pláž ako veľký verejný priestor, nepochybne podľa jeho slov v ňom bude miesto vyhradené pre fajčiarov.

Opatrenie má ale aj svojich odporcov. Podľa predsedu talianskej federácie trafikantov (FIT) Giovanniho Rissa je to síce experiment, ale určite prehnaný. V Taliansku na rozdiel od niektorých iných krajín neexistuje zákaz fajčenia na verejných miestach. Risso uznáva argument znečisťovania pláží, ale podľa neho je to otázka správania a dobrej výchovy, ktorá sa nemôže stať objektom zákazu.

 

Zdroj/autor: čtk, afp, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa