Býčie zápasy v Katalánsku skončili!

2011-09-26 15:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - V španielskom autonómnom regióne Katalánsko sa v nedeľu uskutočnil posledný býčí zápas ešte predtým, ako tam vojde do platnosti zákaz tejto stáročnej tradičnej zábavy. Aréna s kapacitou takmer 20 tisíc divákov je dejiskom zápasov už od roku 1914 a v nedeľu bola vypredaná do posledného miesta. Divákov zabávali traja skúsení matadori a šesť býkov.



Katalánsky regionálny parlament odhlasoval zákaz býčích zápasov ešte v júli 2010, pričom norma vojde do platnosti 1. januára 2012. Zákon prijali po tom, ako miestni aktivisti na ochranu práv zvierat zozbierali petíciu s asi 180 tisíc podpismi.

Ide o prvú úspešnú podobnú iniciatívu v pevninskom Španielsku, odporcovia zákazu chcú však za zachovanie tradície bojovať ešte na španielskom najvyššom súde.

"Uzavretie tejto arény je pre  Barcelonu  niečo ako vyhodenie Picassovej maľby do koša," komentoval nedeľný posledný zápas v barcelonskom býčom ringu 68-ročný divák Cristobal.

Okrem Katalánska zakázali býčie zápasy ešte v roku 1991 aj na španielskych Kanárskych ostrovoch. Podľa pozorovateľov je však malá šanca, že by teraz podobné zákony prijímali aj ďalšie regióny v Španielsku.

 

Zdroj/autor: sita, afp, drom

Foto: ap, sita

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa