Spišský hrad bude otvárať sezónu

2012-03-31 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jeden z najväčších hradov v Európe bol pre návštevníkov v obmedzenej prevádzke otvorený aj počas zimy, no letnú turistickú sezónu oficiálne rozbieha v apríli. Okrem nádvorí budú sprístupnené tiež expozičné priestory a tešiť sa môžete aj na tradičné hradné podujatia.



Najstaršie stopy osídlenia spišského hradného kopca sú spred sedem tisíc rokov. Striedali sa tu viaceré kmene, o čom svedčia nálezy vzácnych rímskych mincí. Neskôr zostal vrch až na 900 rokov opustený, no už v 12. storočí patril k impériu Arpádovcov, zakladajúcej dynastie Uhorského štátu. Spočiatku na Spišskom hrade komest vykonával kráľovskú právomoc v komitáte Spiša.

Spolu s neďalekým cirkevným sídlom v Spišskej kapitule tvoril hrad dôležité stredoveké centrum. Pri nepriateľských vpádoch chránil kráľovských hodnostárov, vtedy iba v podobe veže na akropole kopca. No napriek početným útokom Tatárov a Mongolov zostal Spišský hrad jedným z mála nedobitých.

Najvzácnejším objektom celého komplexu je románsky palác. Jedna z mála svetských románskych budov, ktoré sa na Slovensku zachovali, ponúka na obdiv množstvo architektonických detailov. Oproti jeho veľkoleposti stojí nedobytná hradná veža Nebojsa, z ktorej uvidíte celé spišské okolie. Kaplnku sv. Alžbety Uhorskej zase zdobia archeologické nálezy sakrálneho pôvodu a aj po takmer šesťsto rokoch je využívaná na duchovné účely.

Bohatá história a úctyhodné parametre tejto dominanty sa stali nielen symbolmi Slovenska, ale aj kulisami viacerých historických filmov. Natáčala sa tu napríklad slovenská rozprávka Radúz a Mahuliena, no Spišský hrad oslovil aj zahraničných filmárov. Veľkolepé zábery na dvadsaťmetrového draka vo filme Dračie srdce lietajúceho ponad hradnú rozvalinu si dokonca vyslúžili nomináciu na Oscara za najlepšie vizuálne efekty. Okrem toho možno Spišský hrad vidieť aj vo filmoch Lev v zime s Glenn Closeovou či Posledná légia v hlavnej úlohe s Colinom Firthom.

Počas hlavnej sezóny budú na Spišskom hrade sprístupnené aj expozície, vďaka ktorým spoznáte zaujímavý hradný život. Archeologická časť približuje vývoj osídlenia hradného kopca a jeho blízkeho okolia v priebehu tisícročí. O stravovaní bohatších kruhov vypovedá hradná kuchyňa, v ktorej nájdete aj najrafinovanejšie stredoveké recepty. Súkromie hradných pánov odhaľuje expozícia hradnej spálne a kúpeľne a bohato vybavená mučiareň pripomína najkrutejšie justičné procesy stredoveku.

Okrem týchto zaujímavostí si však Spišské múzeum pre návštevníkov hradu pripravilo aj mnohé podujatia, ktoré sa už stali neodmysliteľnou súčasťou hradu. Už tradične sa tu uskutočnia otvorenie letnej turistickej sezóny, Súhradnice, Hradohranie, Noc múzeí či obľúbené nočné prehliadky.

Za prehliadku so zaujímavým výkladom sprievodcu alebo s audiosprievodcom zaplatia dospelí 5 eur, zľavnené vstupné stojí 3 eurá. Ak sa rozhodnete pre nočnú prehliadku, cena je vyššia. O všetkých podrobnostiach a aktuálnom programe sa dočítate na www.spisskemuzeum.com.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa