EXTRA Parížske zvieratá

2010-09-09 18:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - V takzvanom veľkom Paríži žije asi jedenásť miliónov ľudí, ale tí ho ešte neovládli úplne. Podľa prá Atlasu parížskej prírody (Atlas de la nature á Paris) v ňom žije asi 840 druhov rastlín a skoro 1300 druhov živočíchov, medzi nimi 164 vtákov a 29 cicavcov.



Najviac sa zdržiavajú v okrajových štvrtiach, v buloňskom a vincenneskom lesíku, ale dajú sa objaviť aj v samom strede mesta. V siedmom okrese, teda neďaleko Invalidovne, napríklad v jednej reštaurácii videli, ako sa im v kuchyni motala líška.

Líšky boli zaznamenané v skoro polovici z dvadsiatky parížskych okresov, teda z ďaleka nie len v lesoch a parkoch. Živia sa drobnými hlodavcami, hmyzom, ale sliedia tiež v odpadkoch a priamo  sa vedia utĺcť po paštéte, ktorú niektorí Parížania nechávajú na ulici túlavým mačkám. V susedstve Parížanov sa údajne celkom dobre darí tiež kunám.

Z ríše vtákov ide napríklad o pustovky, ktoré hniezdia aj vo vežiach chrámu Notre-Dame a Sacré-Coer, na Eiffelovke a v niektorých ďalších vysokých stavbách. Celkom ich ornitológovia v meste napočítali asi päťdesiat párov. V Paríži sa držia tiež sovy, belorítky alebo ďatle. Pozdĺž Seiny sa to miestami hemží aj čajkami, ale ubúda vrabcov.

Ani na Montmartri nie sú len turisti a viac či menej trpiaci domorodci-zoológovia tam napríklad objavili aj zástupcov obojživelníkov kunku starostlivú. Obojživelníkov celkovo napočítali deväť druhov. V Seine žije 35 druhov rýb.

Móda piknikov sa postarala o to, že na nečakaných miestach vyrástli z kôstiek a semienok marhule, broskyne, paradajky a melóny.  Ale v Paríži sa dajú podľa Atlasu objaviť aj vzácne druhy rastlín vrátane niektorých papradí a orchideí.

Odborníci konštatujú, že niektoré druhy živočíchov sa do Paríža vracajú po mnohoročnej neprítomnosti. To podľa nich dokazuje, že kroky proti znečisťovaniu životného prostredia podniknuté v posledných asi dvoch desaťročiach začínajú prinášať ovocie.

Mestská radnica okrem toho pred dvoma rokmi podpísala "chartu biodiverzity", v ktorej sa zaviazala k zvýšenej starostlivosti o miestnu faunu a flóru.

 

Zdroj/autor:  parisnature,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa