V Holandsku si už marihuanu nezafajčíte - drogová turistika končí!

2012-05-03 18:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO - V troch južných provinciách Holandska od 1. mája platí zákaz predaja ľahkých drog v tamojších coffee-shopoch ľuďom, ktorí nemajú v Holandsku trvalý pobyt. Od začiatku budúceho roka sa toto reštriktívne opatrenie rozšíri na celé územie štátu, do ktorého každoročne vďaka jeho liberálnemu prístupu k ľahkým drogám zatiaľ mieri niekoľko miliónov cudzincov.



Majiteľom podnikov, v ktorých sa marihuana a hašiš predávajú, nový zákon nariaďuje aj to, že sa z nich musia stať "uzavreté kluby". Do nich by malo mať prístup len zhruba 2 tisíc registrovaných.

Napríklad coffee-shopy z Maastrichtu, ktorý leží len kúsok od hranice s Belgickom a Nemeckom a v ktorom práve cudzinci tvoria veľkú väčšinu klientov, sa ale rozhodli normu bojkotovať. Hrozí im tak kvôli tomu zatvorenie, ktoré by však odštartovalo ďalšiu vlnu súdnych sporov.

"To je absurdné. Len maastrichtské coffee-shopy majú ročne okolo 1,8 milióna návštevníkov," povedal šéf združenia týchto maastrichtských obchodov a súčasne majiteľ podniku s názvom Easy Going Marc Josemans.

Josemans s kolegami sa pokúsili neúspešne vstup normy do platnosti zastaviť. Obrátili sa kvôli tomu aj na súd, pretože zákaz predaja cudzincom považujú za diskrimináciu, ale tribunál dal zákonu definitívne zelenú.

Vláda si od obmedzenia drogovej turistiky, ktorú by zákon mal priniesť, a ktorá ročne do krajiny priláka takmer štyri milióny cudzincov, sľubuje, že pomôže zamedziť rušenie nočného pokoja i dopravným zápcham.

Odporcovia zákona ale namietajú, že obchod s drogami sa prenesie do ulíc, kde nebude kontrolovaný a štátna kasa navyše príde o výrazné množstvo peňazí z daní, ktoré coffee-shopy platia. Josemans podotkol, že zhruba 650 holandských coffee-shopov na daniach odvedie ročne okolo 430 miliónov eur.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: wikipedia, Lofor, Charlesblack, Gaúcho, LeDeuxAlpe, Bachrach44

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa