Viedenský Prater je jedným z najkrajších mestských parkov sveta

2013-08-19 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Viedenský Prater s rozlohou šiestich miliónov metrov štvorcových je vyhľadávaným miestom obyvateľov mesta na relax, šport i zábavu. Podľa rankingu nemeckého časopisu Focus sa viedenský Prater radí medzi desať najkrajších mestských parkov na svete.



V hodnotení získal Prater šieste miesto, hneď za parkovým areálom Villa Borghese v Ríme a známym parkom Parc Güell v Barcelone. Prvé miesto zaujíma Central Park v New Yorku, po ktorom nasledujú Anglické záhrady v Mníchove a londýnsky Hyde Park.

Popri zábavnej časti parku Prater sú jeho lúky, lesy a vodné plochy a 4,5 kilometrov dlhá Hlavná alej veľkým lákadlom. Prvé zmienky o viedenskom Pratri pochádzajú z roku 1162. Parkový areál slúžil pôvodne na oddych aristokracie, ale aj ako poľovnícky revír Habsburgovcov.

V roku 1766 bol tento nádherný park sprístupnený širokej verejnosti. Len niektoré pôvodné časti parku zostali doposiaľ nedotknuté, ako prírodné oázy Mauthnerwasser alebo Heustadlwasser. Tu sa na pozostatkoch pôvodného Dunajského kanála môžete previesť na loďke a oddýchnuť si tak od mestskej civilizácie. Spoznávať okolie môžete aj jazdou na koni.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa