V centre Viedne otvoria Zimný palác, súčasť zámku v Belvederi

2013-10-18 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - V centre Viedne sprístupnia dnes, 18. októbra zrekonštruovaný Zimný palác, ktorý bude slúžiť ako nový výstavný priestor v zámockom areáli Belvederu. Barokový skvost, ktorý slúžil na bývanie i reprezentačné účely, si nechal postaviť Eugen Savojský od architekta Johanna Bernharda Fischera vom Erlach koncom 17. storočia.



Tzv. Winterpalais bude prepájať nové a staré umenie - v barokovom interiéri paláca nenájdu návštevníci len historické diela a objekty, na jar budúceho roka sa pripravuje prezentácia súčasného umenia. Popri architektúre mestského paláca sú lákadlom aj niekdajšie zbierky princa, ktorý bol veľkým milovníkom a zberateľom umenia.

Zimný palác otvoria prvou výstavou pri príležitosti 350. výročia narodenia princa Eugena Savojského (1663-1736), ktorá priblíži nielen jeho život, históriu stavby paláca, ale aj vojenské úspechy bývalého majiteľa paláca. Princ Eugen Savojský bol veľkým vojenským hrdinom, ktorému úspechy v boji proti Turkom a Francúzom v rokoch 1697 až 1717 priniesli slávu a uznanie.

Pozoruhodný je aj samotný život Eugena Savojského, ktorý ako utečenec z Francúzska v roku 1683 prišiel na Habsburský dvor a zomrel v roku 1736 ako vojvodca, politik, diplomat, zberateľ umenia a majiteľ niekoľkých palácov, medzi nimi aj palácového komplexu Belveder, ktorý si taktiež nechal postaviť.

Otvorenie Zimného paláca bude sprevádzať akcia Open House, v rámci ktorej môžu záujemci 18. - 20. októbra návštiviť nové prepychové priestory zdarma. 350. výročie princa Eugena Savojského sa bude oslavovať aj pestrým sprievodným programom s voľne prístupnými prehliadkami, zábavnými stanicami, kreatívnymi dieľňami pre deti, historickými kostýmami či menuetom, ktorý si záujemci môžu zatancovať.

 

Zdroj/autor: compress, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa