Chcete si beztrestne zapáliť jointa? Choďte do Uruguaja!

2014-05-05 14:00:00 |   |    | 

URUGUAJ - Uruguaj sa čoskoro stane prvou krajinou na svete, kde si jej obyvatelia budú môcť legálne kúpiť 10 gramov marihuany týždenne.



Táto možnosť je zakotvená v zákone, ktorý je svetovým unikátom. Podrobnosti vykonávacích predpisov v decembri schváleného zákona, ktoré budú zverejnené na budúci utorok, poodhalil verejnosti v piatok predseda Národného úradu pre kontrolu drog Diego Canepa.

Z predpisov vyplýva, že užívatelia budú musieť byť zaregistrovaní, aby si mohli raz do týždňa zakúpiť maximálne 10 gramov marihuany. Cena bude od 20 do 22 pesos za gram, čo je v prepočte asi dolár za gram.

Marihuanu pre vlastnú spotrebu bude môcť pestovať súkromná osoba s trvalým pobytom v Uruguaji alebo klub pestovateľov. Bude možné kúpiť si ju aj v autorizovanej lekárni, ale až od decembra, keď bude zozbieraná tohoročná úroda.

Podľa odhadov úradov marihuanu konzumuje v Uruguaji asi 3,3 milióna obyvateľov, pričom spotreba je 18-22 ton ročne. Na uspokojenie potrieb užívateľov tak postačí túto kultúru vysadiť a pestovať na 10 hektároch.

Uruguaj sa vlani v decembri stal prvou krajinou sveta, ktorá legalizovala pestovanie, predaj i užívanie marihuany. Zákon má podľa predstáv vlády obmedziť počet narkomanov a násilie späté s drogami. Príslušná agentúra OSN však varovala, že Uruguaj svojím zákonom porušuje medzinárodné pravidlá a škodí verejnému zdraviu.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa