Last Minute dovolenka. Pozreli sme sa za vás na to, čo všetko zaváži pri výbere

2014-07-25 09:00:00 |   |    | 

Leto je v plnom prúde a pomaly sa dostáva do svojej druhej polovice. Času na dovolenku už predsa len nie je až toľko, a kto si ju doteraz nenaplánoval ani to nemá v úmysle. Títo z nás striehnu na najvýhodnejšie ponuky cestovných kancelárií, na takzvané „Last Minuty.“ V Dromedári sme oslovili CK TIP travel, aby sme vám priniesli informácie o cestovaní na poslednú chvíľu.



Last Minute

 

Každý z nás už o tomto termíne počul. V dovolenkovom svete sa používa denne. Dokonca viackrát denne. Keď v dnešných dňoch hľadáme dovolenku, zameriavame sa v podstate už len na toto slovo. Last Minute- naša mantra. Lacné, lacnejšie, najlacnejšie. Hľadáme ponuky, ktoré nás oslovia nie len po stránke krásneho prostredia a kvalitných služieb, ale aj ceny. V čom sú ale výhody LM zájazdov? Je to len cena? Je takáto dovolenka vhodná naozaj pre všetkých?

Začnime pekne poporiadku od začiatku. Čo to vlastne tie LM ponuky sú? Asi to vďaka veľkej propagácii už všetci viete, ale nezaškodí si to zopakovať. LM ponuky dovoleniek zahŕňajú miesta, ktoré sa pri bežnom predaji nepodarilo obsadiť. Ide teda o posledné postele cestovných kancelárií a hotelov. Tie sa bežne snažia predať všetky miesta, no nie vždy sa to podarí a vtedy príde na rad LM. Posledná šanca, posledná výzva- najlepšia cena. Aspoň tak to vyzerá.

Áno, preto sú LM dovolenky v porovnaní s bežnou katalógovou cenou lacnejšie. CK si vopred zabezpečujú miesta, ktoré následne predávajú dovolenkárom. Ak sa však prerátajú, alebo sa jednoducho nenahlási dosť záujemcov, stiahnu trochu z ceny. Pretože majú miesta v hoteli rezervované, je v ich záujme ponúknuť ich.

 

Cena, cena, cena

 

Ako je to naozaj s cenou? Sú LM najlacnejšie? Teoreticky áno, avšak treba brať aj do úvahy First Moment dovolenky. Je v tom už zmätok? Last Minute. First Moment. Pre neznalých je First Moment protipólom Last Minute dovolenky. Už v zimných mesiacoch máme možnosť si vybrať tie najlepšie miesta na našu dovolenku. Ak odhliadneme od zložitého plánovania dovolenky 6 mesiacov dopredu, pri FM dovolenke máte väčší výber. Však to poznáte, keď si vyberáte prví, máte najviac možností. S dovolenkami je to to isté. V snahe obsadiť miesta v období, keď ešte za oknami padá posledný sneh, CK ponúkajú dovolenky s lepšou cenou. Väčšia istota je výhrou aj pre nich.

Ťažko teda odhadnúť, či sú LM dovolenky lepšie ako FM. Treba zohľadniť hneď niekoľko faktorov. Čo potrebujete? S kým idete? Koľko chcete zaplatiť? Ste schopní si dovolenku naplánovať? Podľa CK TIP travel ide o pomer cien 60:40. Teda v porovnaní s katalógovou cenou. Pri výbere LM dovolenky zaplatíte približne 60% z ceny a pri FM približne 40%. Pomohlo vám to s výberom?

Zľava na dovolenky sa behom roka mení. Už sme zistili, že zrejme najvýhodnejšou alternatívou, keď hľadíme hlavne na finančnú stránku, je First Minute. Neskôr je to už len na CK a hoteloch, ako sú dohodnuté a za akú cenu sa im ešte oplatí miesto ponúknuť. Ak naplnia svoje kapacity môže sa stať, že zo zľavy upustia a zájazd vás bude stáť o niečo viac. Preto treba mať aj kus šťastia.

 

Čo je pre koho

 

Nuž, ale keďže sa teraz k FM dovolenke len tak nedostaneme, budeme pokračovať v skúmaní LM. Pre koho sú vlastne určené? Dá sa povedať že ide o priority. Keďže sú všetky tieto miesta posledné voľné izby, je logické, že budú vhodnejšie pre dvojice, prípadne menšie skupinky. Rodiny s malými deťmi by sa radšej mali poobzerať po dovolenke v predstihu. Predsa len potrebujú rodinné izby, prístelky, izby vedľa seba. Toto všetko im CK pri LM dovolenke nemôžu zaručiť.

LM dovolenky taktiež nie sú pre „pohodlných“ dovolenkárov, ktorí nie sú ochotní zrieknuť sa niektorých svojich požiadaviek . Pri LM dovolenke sa prispôsobujete ponuke a nie je možné vám ju šiť na mieru. Čím viac požiadaviek máte tým skôr by ste si mali začať hľadať dovolenku. Predajcovia v CK vám ochotne nájdu to najvhodnejšie pre vás, no zázraky s LM po tejto stránke nečakajte.

A ak máte svoje obľúbené miesto, na ktoré sa radi vraciate spoliehať sa na LM ponuky nie je vždy najbezpečnejšie. Len málokedy sa dá odhadnúť, ktoré zájazdy sa vypredajú a v ktorých zostanú voľné miesta. Aj po tejto stránke sa treba vedieť prispôsobiť. Takže ak sa radi vraciate do toho istého hotela objednávajte skôr ako týždeň dopredu.

Ďalším obmedzením, ktoré sa dá uplatniť na niektorých zákazníkov, je stres. Rýchle vybavovanie dovolenky nie je pre všetkých a môže vyžadovať rýchle rozhodnutia a flexibilitu. Nemáte ich? Buď sa poddajte ponuke, alebo začnite už v apríli.

 

Kedy začať hľadať?

 

Kedy sa pustiť do hľadania LM zájazdu? Ihneď? Dva dni pred odjazdom? Podľa TIP travel sú najčastejšie rezervované LM zájazdy týždeň pred odchodom. No, je to čisto na vás. Ak ste počuli o novinke na Bratislavskom letisku, stačí vám aj 5 hodín. Pri klasickom LM by ste mali konať rýchlo, pretože zájazdy na atraktívne miesta s dobrou cenou sa míňajú ozaj rýchlo. Na viac je práve vrchol sezóny, takže miesto, ktoré ste si ráno vybrali, môže byť poobede obsadené. Napríklad v CK TIP travel vybavia LM dovolenku približne tisícke klientom denne. V prípade exkluzívnych miest je potrebné sa na mieste vyjadriť záväzne, teda dovolenku si rovno objednať. Preto, čím bližšie ste k termínu vášho očakávaného odchodu, tým rýchlejšie musíte konať. Ide o minúty.

 

Kam sa vydať?

 

Tak, kam ako Slováci najradšej narýchlo chodíme? Prekvapením nebude, že klasické destinácie ako Chorvátsko, Taliansko, Grécko, Egypt a Turecko vyhrávajú aj v tejto kategórii. Hoci si klienti nezvyknú vybrať destináciu, kam pôvodne chceli ísť. „Cestovky“ pripravujú najviac zájazdov práve do týchto krajín, takže je najväčšia pravdepodobnosť, že v nich zostane aj nejaké to voľné miesto. No oplatí sa vystriehnuť si aj menej populárne krajiny ako Čiernu Horu alebo Severný Cyprus. Čo pre vás tieto štatistiky znamenajú? Asi nič, keďže aj LM dovolenka je len dovolenka. A keď sa vám niektoré miesto páči pokojne si ho vyberte. Niekedy sa pre naše pohodlie oplatí aj čo-to priplatiť. Veď na dovolenku tak často nechodíme.

 

Na záver

 

Aby sme to zhrnuli: Ako si vyberáme LM? Rýchlo. A na čom pri výbere záleží? Len na nás. Na našich preferenciách, či radšej priplatíme a vyberieme presne to čo chceme, alebo sme schopní sa prispôsobiť a schmatnúť to najlacnejšie, čo nám CK ponúkajú. Ak aj práve teraz idete rýchlo vybrať dovolenku, spíšte si čo všetko s istotou chcete a čo ste ochotní zmeniť. Pomôže vám to s výberom, a keď uvidíte tú správnu dovolenku pre vás, rovno si ju objednáte.

Zdroj/autor: TIP travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa