Aj ženy majú svoje dni...

2011-01-24 16:00:00 |   |    | 

Trmácali ste sa aspoň raz v živote preplneným autobusom počas svojich dní? Ak áno, určite mi dáte za pravdu, že jeden týždeň v mesiaci sa nám, ženám, cestuje horšie ako inokedy. Našťastie však stále platí, že my ovládame svoj cyklus, nie on nás - no všetko s mierou a rozumne.



Najčastejšia cesta k regulovaniu menštruačného cyklu vedie cez hormonálnu antikoncepciu.

 

Je viacero spôsobov, ako oddialiť menštruáciu, určite sa však poraďte so svojím gynekológom a nenechávajte si jeho návštevu na poslednú chvíľu. Niektorým medikamentom na vynechanie periódy totiž treba istý čas, kým začnú správne pôsobiť.

 

Nespoliehajte sa ani na rady kamarátky, to, čo sa osvedčilo jej, nemusí platiť aj pre vás, počúvajte svoje telo a sledujte, či sa u vás neobjavujú vedľajšie príznaky. V takom prípade vyhľadajte lekára, ak je to možné, liečivo vysaďte aj za cenu, že si dovolenku trocha spestríte.

 

 

Injekcia

 

Hormonálnu injekciu vám sestrička pichne každé tri mesiace buď do paže alebo do boku. Ak viete, že budete cestovať dlhšie ako štvrť roka, požiadajte lekára o predpis, s ktorým vám ju poskytnú aj na inej klinike.

 

  • Cestovateľské výhody: Nemusíte stále myslieť na to, že treba užiť tabletku. Niektoré ženy neznášajú estrogén a injekcia ho neobsahuje.
  • Cestovateľské nevýhody: Nie je stopercentne zaručené, že menštruáciu stopnete. S prvou dávkou musíte začať v doooosť veľkom predstihu, aby ste zistili, či vám zaberie.

 

Tabletky

 

Najrozšírenejšia forma antikoncepcie, zvyčajne užívate 23 tabletiek za sebou a v nasledujúcich siedmich dňoch dostanete menštruáciu. Tú môžete zastaviť (preskočiť) tým, že hneď po poslednej tabletke z jedného balenia užijete prvú pilulku z ďalšieho balenia.

 

  • Cestovateľské výhody: Väčšina z vás má s hormonálnymi tabletkami dobré skúsenosti a viete, ako na ne vaše telo reaguje.
  • Cestovateľské nevýhody: To, čo je výhodou u injekcie, je nevýhodou pri tabletkách. Neustále musíte držať v hlave, že ich treba užiť v ten istý čas, každý deň.

 

 

Náplasť

 

Funguje podobne ako antikoncepčná tabletka. Nalepíte si ju na určitú časť tela a do krvného obehu sa vám z nej uvoľňujú účinné látky. Vymieňa sa raz do týždňa a znesie aj kúpanie, silné potenie a podobne. Periódu preskočíte, keď si ju vymeníte každý týždeň v mesiaci.

 

  • Cestovateľské výhody: Raz do týždňa ju vymeníte a viac sa ňou nemusíte zaoberať.
  • Cestovateľské nevýhody: Náplasti musíte skladovať pri izbovej teplote, čo môže byť problémom, ak plánujete cestu do trópov alebo vo všeobecnosti teplejších oblastí. Niektorým ženám môže tiež vadiť, že je viditeľná, napríklad keď máte plavky.

 

 

Vaginálny krúžok

 

Umiestňuje sa hlboko do vagíny a podobne ako z náplasti sa z neho do krvného obehu postupne uvoľňujú látky. Vyberá sa každé tri týždne (štvrtý týždeň pri normálnom cykle nasleduje menštruácia). Je nositeľný počas všetkých aktivít i počas sexu. Periódu zastavíte výmenou krúžku bez týždňovej prestávky na krvácanie.

 

  • Cestovateľské výhody: Aplikácia raz mesačne, menší obsah hormónov než je obvyklý v prípade tabletiek.
  • Cestovateľské nevýhody: Ojedinele sa stáva, že krúžok samovoľne vypadne, v takom prípade ho radšej nezavádzajte naspäť. 20 percent mužov uvádza, že krúžok počas milovania nepríjemne cítia.

 

 

S menštruáciou na cestách

 

Ak si neželáte stopnúť svoj prirodzený cyklus, pravdepodobne sa musíte zmieriť s tým, že sa počas cestovania nemusíte chvíľami cítiť práve príjemne. Nie je to však žiadna tragédia, s dnešnými malými pomocníkmi sú už mesiačiky úplne inou kávou než v minulosti.

 

 

 

 

Tampóny a vložky

 

Sú už pevným sortimentom v každom obchode aj v malých dedinkách, no ak sa chystáte do odľahlejšieho kúta sveta alebo nebodaj niekam do pralesa, spoľahnite sa radšej na vlastné zásoby.

 

  • Cestovateľské výhody: každá z nás už pravdepodobne vyskúšala buď vložku alebo jej malého brata tampón. Sú ľahké a dobre skladné. Súčasná ponuka je pomerne široká, takže je z čoho si vyberať.
  • Cestovateľské nevýhody: Nepoliehajte sa na to, že svoju obľúbenú značku dostanete všade, kam zablúdite, napríklad tampóny s aplikátorom nie sú všade bežné.

 

 

 

Menštruačný kalíšok

U nás nie je ešte bežnou menštruačnou pomôckou, no tiež ani celkom neznámou. Zavádza sa do vagíny a na rozdiel od tampónov či vložiek je neabsorpčný. Po jeho vybratí sa obsah jednoducho vyleje do toalety, kalíšok sa vymyje horúcou mydlovou vodou a je pripravený na ďalšie použitie.

 

  • Cestovateľské výhody: Nehrozí, že vám presiakne alebo pretečie, ten istý môžete použiť viackrát, nezaberie takmer žiadne miesto v batožine.
  • Cestovateľské nevýhody: Nie sú príliš známe, väčšine žien pripadá čudné pravidelne si zavádzať dovnútra kúsok plastu. Takisto nemáte na cestách vždy prístup k horúcej vode a tým sa pre vás oplachovanie kalíška stáva problémom.

 

 

 

Zdroj/autor: loisa, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa