Sviatok sv. Patrika: Deň, keď je Írsko ešte pohostinnejšie a zábavnejšie ako inokedy

2015-03-17 08:00:00 |   |    | 

Len máloktoré lokálne sviatky sa dokážu tešiť takej celosvetovej obľube, ako sa to stalo v prípade Dňa svätého Patrika. Íri emigrujúci do sveta za lepším životom, priniesli so sebou aj kúsok svojich tradícií a naučili sa zabávať aj svojich nových susedov. A tak v každom európskom meste pripíjajú vždy 17. marca davy ľudí na ich zdravie, odievajú svetové pamiatky do írskeho šatu a v Chicagu prefarbujú svoju rieku na zeleno. Takže pokiaľ i kúsok vášho srdca patrí Írsku, vezmite si na seba niečo zelené, vyzbrojte sa dobrou náladou a pozdvihnite čašu čerstvo načapovaného Guinnessa.



 

Po prvýkrát v Bostone

 

Nebolo to dokonca ani na zelenom ostrove, kde sa po prvýkrát slávil sviatok svätého Patrika. Jeho korene totiž možno hľadať v 18. storočí v Bostone, kde sa konal prvý zo slávnostných pochodov. Oslavy sa niesli v priateľskom duchu, nemali za cieľ vyprovokovať zlú náladu medzi domácimi obyvateľmi a chceli tak zmazať prípadné rozdiely medzi nimi. Práve Boston stále patrí k jednému z najväčších stredísk dobrej zábavy, ktoré sa konajú 17. marca. Kuriozitou je, že až po prvých veľkých oslavách sa spustila veľká vlna prisťahovalectva, ktorá bola spôsobená ťažkou hospodárskou situáciou v krajine. Množstvo Írov vtedy skončilo práve v týchto končinách Ameriky.

 

Írskejší než všetci Íri

 

Jednou z prvých myšlienok, ktoré viedli k vzniku tohto sviatku, bola podpora vlastenectva. Práve preto, že z Írska muselo odísť čoraz viac obyvateľov, chceli takto vo svete demonštrovať, že na svoju rodnú krajinu nikdy nezabudnú a zostanú jej do konca života verní. Tradícia marcových osláv sa potom začala presúvať aj do celého sveta a spájať tak na diaľku so svojich rodákov. Po ich vzore sa tento zvyk preniesol nakoniec aj do Írska, kde sa stal po rokoch veľkou turistickou atrakciou.

 

Kto bol svätý Patrik?

 

Aby tvorcovia tohto sviatku umocnili jeho atmosféru, hľadali v dejinách nejakú silnú osobnosť, ktorá by dokázala v Íroch podnietiť ten správny pocit vlastenectva. Nakoniec dospeli k názoru, že by bolo ideálne zasvätiť ho práve svätému Patrikovi, ktorý je pre týchto obyvateľov až dodnes priam modlou. Bol to práve on, kto priniesol do Írska kresťanstvo a na príklade zeleného trojlístka vysvetlil jeho obyvateľom podstatu svätej trojice. Práve kvôli tomu sa trojlístok stal ďalším zo symbolov tejto krajiny. Ďalšia z legiend pripisuje zase svätému Patrikovi fakt, že údajne vyhnal všetkých hadov z ostrova, pretože v Írsku sa nenachádza žiaden takýto živočích.

 

Dobrá zábava, spev a sprievody

 

Keď si chcete v súčasnosti užiť tento sviatok s čo najväčším entuziazmom, určite by ste mali zavítať do Írska. I keď sa centrum osláv sústredí vždy na 17. marec, v skutočnosti je tento deň len vyvrcholením celej parády. Nielen domáci obyvatelia, ale aj turisti sa už od rána prezliekajú do niečoho zeleného a ozdobia sa rôznymi drobnosťami, ktoré sú symbolmi tejto krajiny. V mestách môžete stretnúť stovky škriatkov leprechaunov, ľudia sú polepení štvorlístkami a chýbať nemôže ani írska vlajka.

 

Takto vybavení sa potom vyberú do ulíc, kde sa koná prvá časť osláv. V doobedňajších hodinách sa konajú najprv veľké sprievody. Ľudia v kostýmoch a menšie alegorické vozy prechádzajú pomedzi davy obdivovateľov v mestách a dedinách a štartujú zábavu. Následne sa už pozvoľna ľudia presúvajú na druhú časť osláv. V baroch a reštauráciách hrá živá hudba, tancujú sa írske tance a chýbať nesmú ani tradiční domáci zástupcovia v podobe piva Guinness a rôznych druhov domácej whiskey. Niektoré podniky ponúkajú navyše aj špeciálne menu, ktoré pozostáva z typických domácich jedál. Chýbať nemôže teda jahňacina, dusené hovädzie mäso, írske raňajky, dusená kapusta a zemiakové pokrmy. Táto zábava sa často prenáša aj do ulíc, kde ľudia oslavujú tento sviatok spoločne.

 

Objednávajte včas, počítajte s vyššími cenami

 

Pokiaľ sa chystáte na oslavy priamo do Dublinu, odporúčame vám istotne sa nespoliehať na to, že by ste si objednali ubytovanie priamo na mieste. Väčšina ubytovacích zariadení je už dávno obsadená a pripraviť sa musíte aj na o čosi vyššie sumy. Ideálne je taktiež rezervovať si miesto na večer v niektorom z barov. V mnohých po naplnení rezervácií fungujú už len ako uzavretá spoločnosť. Taktiež by sme vám odporučili spojiť si tento sviatok aj s kratšou dovolenkou v Írsku. Krátko pred 17. marcom a deň po ňom sú letenky výrazne drahšie. Ak chcete teda ušetriť a mať zároveň z tejto krajiny väčší zážitok, premyslite si aj túto alternatívu. S vyššími cenami sa dá bojovať tak, že zájdete oslavovať mimo hlavného mesta. Tam sa stretnete s ešte ústretovejšou atmosférou, medzi domácimi sa budete cítiť ako v obklopení jednej veľkej rodiny a ceny budú podstatne prijateľnejšie. Navyše sa nemusíte obávať veľkých davov a vychutnáte si ho tak v oveľa lepších podmienkach.

 

Zdroj/autor: visitdublin.com, discoverireland.ie, tourismireland.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa