TIP na víkend: Slovensko ožije festivalmi a podujatiami pre všetkých

2015-04-16 12:00:37 |   |    | 

Tak to bol teda týždeň. Aspoň Dromedár toho stihol hrozne veľa a už sa nevie dočkať, kedy si oddýchne. A čo vy? Tiež už potrebujete oddych? Hoci sa nám má počasie mierne pokaziť, aj tak to vyzerá, že víkend bude skvelý. To hlavne pre množstvo podujatí, ktoré sú naplánované po celom Slovensku. Kam to tiahne vás? Do prírody, či za kultúrou? Nech je to kamkoľvek, Dromedár má pre vás dobré tipy.



 

Košice

 

Tak tento víkend sa isto bude pozdávať milovníkom silných strojov. Vlaky aj vláčiky sa predvedú na košickej Rušňoparáde v miestnom depe, kam bude chodiť aj kyvadlová doprava. V sobotu aj v nedeľu sa od 9:00 návštevníkom ponúkne pohľad na historické aj moderné vlaky a budú sa s nimi môcť podrobne oboznámiť. Podujatie je vhodné aj pre deti. Tie si užijú veľa zábavy na atrakciách, dielňach a podobne. Úplnou špičkou bude predvedenie najstaršej parnej lokomotívy strednej Európy Katky, ktorá má už 131 rokov. Na podujatie sa dostanú aj obyvatelia zo širokého okolia, ktorých pozvážajú historické vláčiky.

 

Bratislava

 

Až do nedele bude prebiehať v hlavnom meste Týždeň slovenského filmu. Jedná sa o prvý ročník, kde sa počas tohto týždňa predviedlo a ešte predvedie až 23 celovečerných a 6 krátkych filmov uplynulého roka. Všetky sú z dielne našich, slovenských, tvorcov. Predvedú sa filmy ako DanubeStory, Socialistický zombie mord, Prvý slovenský horor a iné. Premietania prebiehajú v kine Lumiér a sú za symbolické 1 euro.

Ak milujete pivo, tak sa ponáhľajte do Starej tržnice. Ešte do zajtra tu totiž bude Salón piva. Odprezentujú sa tu pivovary zo Slovenska, Českej republiky, ale aj iných krajín. Predvedú svoje najlepšie kúsku a k ochutnávaniu pripoja aj čo to z kultúry pitiahistórie varenia tohto moku.

Na Fakulte elektroniky a informatiky STU sa v sobotu stretnú expediční cestovatelia. Na EXPEDÍCIE 2015 môžete vidieť 12 netradičných prednášok z ciest po rôznych oblastiach sveta. Vstup je voľný.

 

Ružomberok

 

V Športovej hale Koniareň sa v sobotu môžu domáci aj návštevníci tešiť na medzinárodné Majstrovská SR v latinsko-amerických tancoch seniorov. Na parkete to bude žiť úchvatnými rytmami latina a predvedú sa tí najlepší tanečníci zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky. Prebehne hneď niekoľko súťaží v rôznych kategóriách a súťaž o tých najlepších vyvrcholí počas galaprogramu.

Pobyt v Ružomberku si môžete spestriť návštevou historickej obce Černová 

 

Žilina

 

Štvrťstoročnicu tento rok oslávi stredoeurópsky festival koncertného umenia Allegretto. Do soboty sa na ňom predvedie množstvo skvelých hudobníkov z rôznych krajín Európy. Špičkoví umelci predvedú klasické, ale aj nové diela mladých autorov. Vystúpia tu aj Janáčková filharmónia Ostrava a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé tipy na výlety v Žiline a okolí

Liptovský Ján

 

Mlsné jazýčky by istotne v sobotu nemali obísť Jánsku dolinu. Odohrá sa tu totiž kulinársky duel šéfkuchárov, ktorý je charitatívnou akciou. Bojovať proti sebe budú Miroslav Gemzický a Michaela Králiková a obaja predvedú 5 chodové menu. Víťaza potom vyberú návštevníci, ktorí ochutnajú výtvory známych kuchárov.

 

Stebník

 

V Bardejovskom okrese si tento víkend pripomenú storočnicu Veľkonočnej bitky v Karpatoch. Na podujatí Karpaty 1914/1915 sa prinesieme priamo na miesto boja, kde dobrovoľníci zrekonštruujú slávnu bitku. V sobotu od 9:00 sa v areáli strene viac ako 150 bojovníkov v dobových kostýmoch a predvedú ukážky bojov z prvej svetovej vojny. Súčasťou bude aj pyrotechnikavojenské lietadlo, ktorým kedysi Rusi pozorovali vývoj na bojisku. Kto príde, ten si obzrie aj typický stanový tábor a to ako sa v ňom žilo.

 

Žiar nad Hronom

 

Hlavne pre deti je pripravený program tohtovíkendového Rozprávkového javiska. Na krajskej súťažnej prehliadke dramatickej tvorivosti detí a dospelých sa od piatka do soboty predvedie 12 súborov so zaujímavou paletou hier.

 

Zvolen

 

V sobotu si mesto Zvolen pripravilo pre domácich a návštevníkov prvý multipriestorový a multižánrový festival Uzolium. Vystúpia na ňom hudobníci z regiónu, Slovenska a dokonca aj jedna poľská kapela. Program sa začne o 14:00 na Starej radnici, kde sú pripravené aktivity pre rodiny s deťmi a následne bude pokračovať koncertmi až do skorého rána.

 

Liptovský Mikuláš

 

V tomto meste sa na sobotu pripravuje festival plný úžasnej hudby. Špička džezovej hudby sa tu stretne na podujatí Mel´s Messenger. Prídu sem hudobníci až zo vzdialených USA a tiež Kanady, čím vytvoria autentickú atmosféru starého džezu. Koncert sa začne o 19:00kulturno-spoločenskom centre Reduta.

Návštevníkov Liptovského Mikuláša by mohlo zaujímať, že ukrýva miesto, kde bol odsúdený a mučený Jánošík

Stará Ľubovňa

 

Ak máte retro bicykel, tak sa môžete vydať na reprezentatívnu jazdu mestom. V Starej Ľubovni sa takto otvorí cyklistická sezóna. Nadšenci sa stretnú pred Obvodným úradom10:00 a vyrazia na 10km dlhú cestu.

Zdroj/autor: TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa