TIP na víkend: Víno, kino, zábava na slovenský spôsob. Ale čo tí Kubánci?

2015-05-21 12:00:53 |   |    | 

V Dromedári sa ako inak opäť veľmi tešíme na voľný čas strávený aktivitami podľa nášho gusta. Nechceme strašiť, ale vyzerá to na dážď, takže sa budeme musieť utiahnuť do uzavretých priestorov. Či však ostaneme vonku a znesieme zopár kvapiek, alebo pôjdeme dnu do sucha, v oboch prípadoch budeme mať zaujímavý program. S príchodom leta sa totiž rozbieha stále viac a viac podujatí, takže si je z čoho vyberať. Ktoré bude vhodné práve pre vás?



 

Bratislava

 

Starej tržnici sa dnesdo 22:00 môžeme tešiť na multižánrový festival Štúr-žúr. Pripravil ho Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra na oslavu jeho 200. narodenín. V rámci programu sa tak návštevníci zabavia pri vystúpeniach, predstaveniach, diskusiách, prednáška a podobne. Kto príde ten sa tu aj občerství, alebo si zakúpi zaujímavé predmety. Štúr nás bude všetkých inšpirovať.

Do Medickej záhrady zajtra zavíta cirkus. Nepôjde však o tradičné ponímanie, ale o moderné prevedenia a témy. Svetoznámi umelci sa predstavia na podujatí Cirkul´art, ktoré potrvá až do nedele 24. mája. Akrobacia, žonglovanie, divadlo, poézia a mnohí iné sa prepoja v dokonalom umeleckom zážitku.

Od zajtra sa milovníci histórie opäť stretnú na pravidelnom podujatí. V Sade Janka Kráľa sa zhromaždia tí, ktorých zaujímajú autentické prevedenia historických bojov. Na podujatí Ubránili sme sa sa opätovne odohrá obliehanie Bratislavy Napoleonom I. V piatok večer sa na Tyršovom námestí objavia francúzske patroly, ktorým budú sekundovať tie rakúske v starom meste. O 21:30 sa spustí ostreľovanie mesta. V sobotu budú od rána pochodovať vojská zo Sadu až do starého mesta na Hlavné a Primaciálne námestie, kde dôjde k potýčkam. Potom si budete môcť obzrieť stanový tábor a už o 17:00 sa začne rekonštrukcia samotnej bitky.

Aby toho v Bratislave nebolo málo, tak sa už dnes môžete zastaviť na hrade na Slovak Food Festival 2015. Príjemné chvíle s dobrým jedlom a pitím zažijete na najväčšom pikniku v meste. Do nedele sa tu predstavia rôzne reštaurácie, hotely, spoločnosti, odohrajú sa súťaže a vystúpenia.

Bratislavčania si v sobotu budú môcť spomenúť na dávne časy v Kine Nivy. Zadarmo im premietnu zaujímavé filmy: O myške a medveďovi (15:30), Casablanca (17:00), Muž s kinoaparátom (19:00) a Polnoc v Paríži (20:30).

 

Bratislava/Banská Bystrica

 

Dva veľké festivaly v dvoch slovenských mestách sa tento víkend spoja, aby svetu opäť raz predstavili tie skutočné celebrity. MMF Ekotopfilm – Envirofilm 2015 spoja svoje sily a na zelenom koberci predstavia témy ekológie, životného prostredia, moderných technológií, trvalo udržateľného rozvoja... Návštevníci si tu prezrú filmy od svetových režisérov, ale budú sa môcť zapojiť aj do diskusií, prednášok a workshopov. Festival sa uskutoční v BA v hoteli Tatra a v BB v SC Europa/Cinemax. Vstupné je zdarma.

 

Banská Štiavnica

 

Piatok a sobota budú v meste patriť Festivalu kumštu, remesla a zábavy. Na Starom zámku sa teraz bližšie oboznámite s medom a jeho výrobou. Slovenský med je jedným z tých najlepších na svete, a preto by sme o ňom mali vedieť čo najviac. Okrem medu vás tu bude čakať aj trh, sokoliari, divadelné predstavenia a dielne.

 

Malokarpatská vínna cesta

 

Od Devína až po Trnavu budete mať možnosť ochutnať tie najlepšie slovenské vína, ktoré sa pravidelne umiestňujú na svetových súťažiach. Ochutnávky prebehnú v rámci podujatia Otvorené pivnice na sv. Urbana. Vstupenky stoja 40 eur a v rámci nich je zahrnutá aj 20 eurová poukážka na nákup vína v niektorom z vinárstiev.

 

Žilina

 

Do piatku v meste potrvá festival Bábková Žilina 2015 – Živý festival. Okrem predstavení v divadle sa niektoré odohrajú aj na voľnom priestranstve priamo v meste. Kto sa zúčastní, ten si obzrie bábkarov z domácej, ale aj zahraničnej scény.

 

Detva

 

Čo si predstavíte, ak sa povie, že na Detve bude zaujímavý festival? Každému napadne asi tradičná slovenská hudba a tanec. No tentokrát sa všetci mýlime. Do Očovej a Detvy príde I. Slovensko-kubánsky festival. Horúce rytmy, vynikajúci rum, tradičné cigary, to všetko okúsite, ak sa sem dostavíte. Festival sa začne v piatok v Očovej, samozrejme že diskotékou, a bude pokračovať v sobotu a v nedeľu pred kultúrnym domom v Detve. Ochutnávky, tanec, zumba - to všetko vám predstaví Kuba.

 

Terchová

 

Tu sa vrátime k našim tradíciám a hlavne pochúťkam. V amfiteátri Nad bôrami sa v sobotu uskutoční súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek s názvom Halušky Terchová. Súťažiaci musia v skupine navariť a zjesť 3 kilá halušiek a jednotlivci zjesť 1kg halušiek, vypiť 1l žinčice a zjesť 1m syrovej nite.

 

Piešťany

 

Do mesta cez víkend zavíta tradičný jarmok. Na Kúpeľnom ostrove stretnete remeselníkov zo širokého okolia a aj iných štátov. Uvidíte ako sa vyrába keramika, či prútené koše a k tomu všetkému vám zahrá dobrá hudba.

 

Spišská Kapitula

 

Tento víkend sa tu uskutoční oficiálne sprístupnenie „Spišského Jeruzalema“. Nedávno vedci práve v tejto oblasti objavili pôvodnú jezuitskú kalváriu, ktorú sa rozhodli odokryť spod nánosu dejín. Pripravený je zaujímavý program s množstvom duchovných a citových zážitkov. Práve toto otvorenie má návštevníkom opäť pripomenúť tradície kraja.

 

Strážske

 

Už v poradí 19. jarmok sa uskutoční v tejto obci práve tento víkend. Okrem stánkov je pripravený aj kultúrny a  športový program pre všetkých návštevníkov. Hrať sa budú kolky, vystavovať sa budú malé zvieratká a samozrejme sa celý víkend bude spájať s príjemnou hudbou.

 

Zdroj/autor: slovaki.travel, TASR, SiSa, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa