Máte dosť dlhých letov v nepohodlných sedadlách? Sci-fi budúcnosť je možno už na dosah

2015-10-02 12:00:00 |   |    | 

Pamätáte si všetky sci-fi filmy, ktoré nám predstavovali ako sa bude v ďalekej, ale aj blízkej budúcnosti cestovať? Tak to tu už máme. Spoločnosť Airbus prišla s novým konceptom, ktorý cestujúcim na dlhé vzdialenosti dopraje dostatočný komfort. A to dokonca v ekonomickej triede. Bude sa cestovať horizontálne.



 

Airbus budúcnosti

 

Európska spoločnosť vyrábajúca lietadlá Airbus len pred pár dňami podala žiadosť o udelenie patentu na americký patentový úrad (Unated States Patent and Trademark Office - USPTO). Túto správu priniesla ako prvá stránka DailyMail, ktorá svetu odhalila, čo sa možno už o pár rokov bude vo svete komerčného lietania diať.

 

Nové usporiadanie

 

Letecké spoločnosti musia uznať, že cestovať v ekonomickej triede nie je práve príjemné. Hlavne ak sa jedná o dlhšie lety. Hodinku či dve človek vydrží, ale neskôr prichádza bolesť chrbta, stuhnuté nohy, boj o operadlo, seknutý krk a snaha o čo najlepšiu pozíciu na spánok. No v tak obmedzujúcich priestoroch je to veľmi náročné a dlhé lety sa stávajú nočnou morou všetkých, ktorí potrebujú aspoň trochu pohodlia, aby si oddýchli.

Práve im prichádza na pomoc nový patent Airbusu. Možno už o pár rokov budeme cestovať omnoho príjemnejšie. Napríklad ako vo filme Piaty element (The Fifth Element). Kto si pamätá ten vie, že dlhé vzdialenosti sa tu prekonávali v spiacich bunkách. No a už to tu máme. Tento patent sa totiž pohráva s myšlienkou, že by cestujúci namiesto sedenia v maličkých kreslách, ležali v bunkách.

 

Bunky na spanie

 

Podľa návrhu na patent by takéto bunky zodpovedali všetkým bezpečnostným normám plus by boli omnoho pohodlnejšie.  Počas cesty by ste si pospali, mohli by ste počúvať hudbu, pozerať filmy (bunky by mohli byť vybavené napríklad obrazovkami so vstavaným palubným systémom na zábavu), jesť, čítať alebo len tak rozjímať.

Podľa návrhov by sa bunky umiestňovali do zadnej časti lietadla a to dokonca aj podľa potreby, teda obsadenosti lietadla. Ďalej by mohli byť usporiadané ako vo včeľom úle. Vždy v sekciách a aj na sebe. Samozrejme by mali byť odhlučnené, aby poskytovali dostatok súkromia. K vybaveniu by ďalej patril bezpečnostný pás, kyslíková maska, prívod vzduchu, airbag a malá kamera, aby mohol personál dozrieť na dodržiavanie predpisov. Zapnutá by mala byť len pri odlete a prílete.

Keďže je priestor lietadla vždy obmedzený, bunky by mali byť veľké tak akurát a mali by mať aj viacero veľkostí. Na vrchu takýchto spiacich boxov by potom spali nižší ľudia s kratšími bunkami.

 

Realizácia

 

Aj napriek dobrému nápadu je cesta k takémuto druhu cestovania ešte dlhá. Vízia a patent totiž ešte neznamenajú, že sa podobný nápad ujme a spoločnosti začnú do lietadiel zavádzať spacie bunky. Ani samotná spoločnosť sa k návrhu na udelenie patentu oficiálne nevyjadrila. Budeme si tak musieť počkať na to, či o pár rokov sa namiesto boja o každý milimeter pohodlne natiahneme a pozrieme si napríklad správy. Presne ako doma.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, uspto.gov, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa