TIP na víkend: Jeseň je plná hudby a umenia. Objavujte kultúrne krásy Slovenska

2015-10-01 12:00:02 |   |    | 

Prehupli sme sa do októbra a zdá sa, že nám počasie aj naďalej dopraje krásne dni. Tie budú ako stvorené na sobotnú túru, výlet do prírody, alebo aspoň prechádzku po mestskom parku. Navyše pokračujú vinobrania a tí športovo nadanejší sa môžu pridať do rôznych atraktívnych maratónov a behov. V dnešnej dobe sú veľmi populárne, a preto sa s nimi roztrhlo vrece na celom našom území. My lenivejší môžeme využiť voľné chvíle napríklad aj na zaujímavých podujatiach, ktoré sme pre vás s Dromedárom našli.



 

Bratislava

 

V spojení s Viedňou sa od dnes bude v oboch mestách odohrávať hudobný festival Waves Central Europe. Ten spája pôvodne oddelené projekty, ktorým bol aj Waves Bratislava. Počas víkendu tak môžete v našom hlavnom meste navštíviť množstvo zaujímavých koncertov s umelcami, ktorí majú potenciál preraziť aj za hranice nášho štátu. Okrem našich umelcov tu vystúpia aj hudobníci z troch pobaltských štátov a prebehnú rôzne prednášky a konferencie.

Kúsok histórie nám prinesie Bratislavský okrášľovaní spolok na podujatí Bitka pri Viedni 1683. Historická skupina predstaví, ako asi prebiehala jedna z najvýznamnejších bitiek strednej Európy. Stretli sa tu Osmani spolu so Svätou ligou (kresťanskou koalíciou stredoeurópskych štátov). Podujatie sa začne o 12:00 prebehne v Sade Janka Kráľa a v historickom centre. Na programe je omša, pietny akt, pochod cez mesto, prehliadka bojovej pripravenosti (Hviezdoslavovo námestie od 13:00) a ukážky bojov v Sade od 16:00. Predstaví sa taktiež skupina poľských „okrídlených“ husárov, ktorí zrejme bitku v roku 1683 vyhrali.

 

Košice

 

Sobota sa bude v Košiciach niesť v znamení súčasného umenia. Biela noc opäť pritiahne umelcov aj návštevníkov. Za tmy si pozrú viaceré unikátne diela na vopred stanovenej trase. Spolu ich bude 36 a zúčastní sa ich aj 7 zahraničných umelcov. Úžasné umelecké diela sa predstavia na jazere, v Mestskom parku na stenách v Kasárniach a inde. Nevynechajte tento jedinečný zážitok, ktorý potrvá len zopár hodín.

Pre deti je v sobotu pripravený program Noc svetiel na Detskej železnici. Pripravená je noc plná hudby, svetiel, tanca a zábavy. Od 19:00 do 24:00 si užijú program, do ktorého bude patriť aj jazda špeciálnym nočným vlakom.

Aj tento víkend majú Košičania a návštevníci mesta príležitosť navštíviť jednu zo komentovaných prehliadok mesta. Témou teraz budú Dušičky v predstihu. S odborníkmi sa vyberiete na cintorín a spoznáte jeho najkrajšie miesta. Prehliadky prebehnú vo viacerých termínoch a jazykoch.

 

Banská Bystrica

 

Dnes sa v meste začína multižánrový festival Barbakan, ktorý prinesie z každého rožka troška. Teda trochu hudby, výtvarného umenia, filmu atď. Medzinárodné podujatie prebehne v Záhrade – Centre nezávislej kultúry, Klube 77 a kinosále Pamätník SNP a vystúpia na ňom domáci a zahraniční umelci. Zastúpení budú umelcami z Rakúska a Poľska.

Chcete sa hrať? Potom v sobotu zájdite do historickej radnice, kde na vás a deti čaká vyše 300 spoločenských hier. Všetko v rámci podujatia Hravá Bystrica, ktoré prebehne od 10:00 do 18:00.

 

Bojnice

 

Už o pár dní budeme oslavovať Svetový deň ochrany zvierat a aj naša najväčšia zoologická záhrada bude oslavovať. Pri príležitosti 60. výročia bude v sobotu v bojnickej ZOO Deň otvorených dverí. Návštevníkov čaká zaujímavý program, zvieratká a znížené vstupné.

 

Trnava

 

Miestne kino Hviezda sa dnes a zajtra rozoznie zvukom hudby medzinárodného a capella festivalu ZOOM+. Predstavia sa na ňom tri kapely, ktoré sa zúčastnili viacerých súťaží odkiaľ si doviezli najvyššie ceny. Tešiť sa tak môžete na naozaj kvalitnú hudbu bez akýchkoľvek hudobných nástrojov.

 

Stupava

 

Už z veľkej diaľky človek vie, že sa v Stupave niečo deje. Hlavne ak má dobrý nos a je víkend, kedy prebiehajú Dni zelá. Ten nastáva práve teraz a my ako návštevníci sa môžeme tešiť na jeden z najväčších záhoráckych festivalov. Jeho zámerom je podporiť a zachovať tradíciu pestovania kapusty. Od piatku a do nedele tu teda ochutnáte všemožné lahôdky z kapusty.

 

Veľké Kozmálovce

 

Na juhu Slovenska sa v sobotu môžete tešiť na BurčákFest. V centre obce zažijete deň plný hudby a zábavy. Oslavy mladého vína so sebou ponesú mnoho zaujímavých aktivít a vystúpení. Predstavia sa tu umelci ako Majk Spirit, Kmeťoband, ale tiež hostia ako Boris Filan a Richard Lintner.

 

Modrý Kameň

 

Na hrade v sobotu prebehne podujatie Gaštanové slávnosti, kde sa predstavia rôzne hudobné skupiny. Sprievodný program bude plný ochutnávok, výstav, súťaží, ukážok šermiarov a podobne.  

 

Piešťany

 

Potulky za architektúrou si pre vás pripravili v Piešťanoch. Vytiahnite bicykel a pridajte sa k skupine, ktorá vám predstaví najkrajšie miesta mesta. Stretnete sa o 14:00 pri soche Barlolamača a spoznáte budovy a umenie, ktoré vám možno po celé roky unikalo. Podujatie prebehne pri príležitosti Medzinárodného dňa architektúry.

 

Trenčín

 

Ak hľadáte miesto, ktoré by ste si v lúčoch jesenného slnka radi pozreli, príďte do Trenčína. V sobotu16:00 sa tu začne prechádzka mestom s témou Židovstvo v Trenčíne. Dozviete sa veľa zaujímavých informácií o tejto skupine, ktorá vo veľkom prispievala k rozvoju mesta.

 

Banská Štiavnica

 

Radi maľujete? Potom sa cez víkend vyberte do prekrásnej jesennej Banskej Štiavnice. Ona vám bude pózovať počas podujatia Jesenné maliarske sústredenie, ktoré bude stretnutím neprofesionálnych maliarov. Pod vedením odborníkov budú spolu maľovať a objavovať krásy umenia. Ide o viacdňové sústredenie, na ktoré sa treba vopred prihlásiť.

 

Sebechleby

 

Oberačka po Sebechlebsky je podujatie, ktoré sa snaží o prinavrátenie našich tradícií. V sobotu sa tu návštevníci oboznámia s tým, ako vyzeral život pred pár desiatkami rokov. V kultúrnom programe sa potom predstavia viaceré folklórne skupiny a známe slovenské kapely.

 

Jablonka

 

Jeseň a dozrievanie jabĺk vyúsťujú do ďalších obľúbených podujatí. V Jablonke to v sobotu bude Jablonkové kumštovanie. O 13:00 sa začnú prednášky o bylinkách, včelárstve a iných hospodárskych aktivitách. Prebehnú aj ukážky spracovania jabĺk, ochutnávky a degustácie v páleniciach. Program dotvoria vystúpenia hudobných telies, stánky a dielne pre deti.

  Zdroj/autor: Slovakia.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa