Vyberte sa za vôňou medoviny a vína: Zájdite na výlet do Trnavy

2015-10-09 12:00:00 |   |    | 

Nadišiel čas jesene a teda aj čas ochutnávok toho, čo nám celoročná práca dala. Ak nie sme práve hospodári a na vlastnom políčku si nič nepestujeme, tak máme príležitosť aspoň navštíviť rôzne dvory, hospodárstva a výroby, ktoré nám ukážu, čo všetko ich starostlivé ruky dokázali s pomocou prírody vyrobiť. Za spoznávaním a ochutnávaním sa teraz môžete vybrať do Trnavy a jej okolia.



 

Príjemne strávené chvíle

 

Ak hľadáte zaujímavý program na voľné dni, alebo máte chuť s partiu niekam vyraziť, potom by ste mohli zájsť do Trnavy. Keď sa pýtate prečo, tak je to preto, lebo práve v jej okolí sa nachádza množstvo menších aj väčších vinárstievmedovinárstiev. Ponúkajú ochutnávkyspoznávanie výrobného procesu ich lahodných výrobkov.

Či už ide o víno rôznych chutí, alebo o zlatavú a krásne sladkú medovinu všetko sú to miestne výrobky. O víne toho Slováci vedia už pomerne dosť, ale taká medovina, nápoj Slovanov, je stále ukrytá pod rúškom tajomstva. Však čo o nej viete vy?

 

Spoznávanie

 

Ochutnávky to nie sú len obyčajné výlety, kde sa človek „spoločensky“ unaví. Keď prídete na degustáciu spojenú s prehliadkou, budete mať príležitosť nahliadnuť do zákulisia celej vedy spojenej s výrobou. Budete sledovať cestu primárnej suroviny cez všetky tradičné, ale aj moderné, stroje, kým neprídete na koniec, kde už čakajú poháriky. Počas celého procesu sa samozrejme dozviete mnoho informácií, ktoré neskôr využijete pri samotných ochutnávkach.

Potom vám už jednotlivé nápoje nebudú pripadať rovnaké, ale nájdete v sebe kúsok someliéra, ktorý za každú cenu bude chcieť zistiť, čo za jemnú príchuť to cíti. Ľahko si to človeka „podmaní“, a preto je lepšie si neplánovať viaceré ochutnávky po sebe. 

 

Trnava a jej možnosti

 

Prečo píšeme práve o Trnave a nie napríklad o Modre? Je to preto, lebo práve tu sa tunajšia organizácia pre cestovný ruch TIRNAVIA rozhodla podporovať spoznávanie regiónu zaujímavými balíčkami. Len pár minút od mesta ležia tajné miestečká, ktoré spoznáte aj vďaka nim. Malé vinárstva, útulné vinohrady, veľké lúky a aj pamiatky.

V rámci ich balíčkov sa môžete vybrať buď za vínom alebo za medovinou. Pri víne máte dve možnosti. My sme sami vyskúšali návštevu veľkého vinárstva Mrva a Stanko a následne aj menšieho rodinného vinárstva Terra Parna, ktoré je samo o sebe dokonale romantickým miestom na výlet. Leží blízko slávneho údolia odkiaľ pochádza naša literárna klasika - Červené víno. Vína sú ozaj najvyššej kvality a keď ich spojíte s prechádzkou po vinici, pocítite isté vzrušenie z toho, čo zem dokáže človeku darovať. V balíčkoch Sobotné vínne tour nájdete aj výlet do vinárstiev Vína z MlynaKarpatská perla, ktoré sú istotne rovnako kvalitné ako v prípade prvej možnosti.

Ak si vyberiete medovinu, zamierite buď do Dolnej Krupej, kde je jedno z najznámejších slovenských medovinárstiev (Apimed), alebo pôjdete priamo do Smoleníc, kde v rámci výletu navštívite múzeum Molpír, Smolenický zámok (ten sa bežne nedá navštíviť) a potom na ochutnávku svetovo najlepšej medoviny (Včelovina).  Skvelý výlet máte zaručený hlavne v druhom prípade, keďže ponúka možnosť navštíviť jeden z najkrajších zámkov Slovenska.

Ak ste z ďaleka máte možnosť využiť aj balík, v ktorom budete mať spomínané služby doplnené o ubytovanie v miestnych hoteloch.

 

Výlet na jeseň

 

Do Trnavy sa na jeseň istotne oplatí prísť. Počas víkendov sa tu uskutočňujú zaujímavé podujatia a vždy je tu čo robiť. Centrum je malé, ale príjemné a to svoje si v ňom nájdu všetky vekové kategórie. Ak vás už mesto bude nudiť, môžete si zájsť aj do príjemné okolia do malých mestečiek, dediniek alebo len tak do prírody.

Zdroj/autor: regiontirnavia.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa