Chrám z ľadu už opäť krášli slovenské veľhory: Unikátne dielo môžeme navštíviť všetci

2015-12-01 08:00:00 |   |    | 

Rok sa pominul ani človek nevie ako a už zase sa môžeme tešiť na jednu z najoriginálnejších atrakcií Slovenska. Je ňou ľadový chrám, ktorý doslova vyrástol na Hrebienku. Od víkendu je otvorený a všetkých víta.



 

Na Hrebienku

 

Minulý piatok sa Tatry konečne dočkali jednej zo svojich najzaujímavejší atrakcií. Samozrejme, že tým naj sú samotné hory, okolie a príroda, ale ak by sme hľadali niečo iné, potom by to bol práve Tatranský ľadový dóm.

Tohtoročná verzia je opäť o niečo lepšia a vyšperkovaniejšia ako minuloročná. Za dva týždne sa 7 sochárom podarilo otesať až 70 ton ľadu privezeného z poľskej Vroclavi. Celé dielo sa nachádza pod kupolou, keďže vrtochy počasia by mohli celú námahu zničiť. A tak aj napriek 17 stupňom, ktoré počas príprav panovali, sa podarilo dielo dokončiť a otvoriť ho načas.

 

Baroková nádhera

 

Hlavným sochárom bol tento rok Slovák Adam Bakoš a spolu so svojimi spolupracovníkmi vytvorili typický barokový chrám. Nájdete tu ľadové sochy, anjelov, ale aj kvetinové výzdoby zapustené v ľade. Hlavný portál je navyše postavený na 6,5 metrových stĺpoch, takže museli byť sochári veľmi precízni a obozretní, aby sa im ľadové kráľovstvo len tak nezrútilo.

Hlavným patrónom chrámu je sv. Ján apoštol a evanjelista, ktorý je aj patrónom sochárov. Jeho ľadové vyobrazenie môžeme nájsť uprostred hlavného portálu. V jeho rukách potom spočíva ešte orol – symbol Vysokých Tatier.

 

Slovensku sa v oblasti cestovného ruchu darí. Pozrite si čísla: Záujem o Slovensko rastie. Na niektorých trhoch si polepšilo o desiatky percent

 

Zábava

 

Pri plánovaní ľadového chrámu sa samozrejme nezabudlo ani na program, ktorý jeho návštevu ešte ozvláštni. Do konca sezóny sú tu naplánované rôzne koncerty, predstavenia a podobne. Dokonca tu prebehnú aj svadby a iné podujatia. Tento model sa osvedčil, keďže sem minulý rok prišlo až 165 tisíc ľudí. Tento rok organizátori očakávajú, že prekonajú číslo 200 tisíc.

 

Návšteva

 

Aby ste Tatranský ľadový dóm navštívili, budete musieť pricestovať na Hrebienok. Návštevu môžete spojiť aj s lyžovačkou, keďže už o niekoľko dní, by sa sezóna mala spustiť. Chrám je otvorený každý deň od 9:00 do 16:30 a za vstup sa neplatí.

Zdroj/autor: regiontatry.sk, tmr, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa