Bojíte sa lietadiel? Tak potom si dobre vyberajte s kým poletíte. Máme pre vás kľúč

2016-01-07 12:00:00 |   |    | 

Napriek tomu, že je dokázané, že je letecká doprava ten najbezpečnejší spôsob cestovania, sa jej mnoho ľudí bojí. Aj malé problémy sa v obrovských výškach menia na gigantické a životohrozujúce situácie. Keď sa ešte pozrieme na minulý rok, ktorý bol doslova posiaty leteckými tragédiami, netreba sa čudovať, že pri pomyslení na lietanie sa mnohým stiahne žalúdok. Čísla ale nepustia a pravdepodobnosť, že sa vám niečo pri lete stane je pomerne malá. Aby ste ju ešte zmenšili, pozorne si vyberajte vášho prepravcu. Sú medzi nimi totiž lepší aj horší.



 

Ocenenie bezpečnosti

 

Tentoraz sme sa pozreli na výsledky hodnotenia webovej stránky airlineratings.com, ktorá sa špeciálne zaoberá bezpečnosťoukvalitou služieb leteckých prepravcov. Pri tomto rebríčku sa pozreli bližšie na hodnotenia auditov, oficiálne štátne kontroly a tiež záznamy o nehodovosti, z čoho im vyšla dvadsiatka najbezpečnejších prepravcov na celom svete.

 

Austrálsky kôň

 

Víťazom už tretíkrát po sebe je austrálska spoločnosť Qantas. Vďaka dlhoročným skúsenostiam, patrí medzi najstaršie nepretržite fungujúce letecké spoločnosti, záujmu o zlepšovanie bezpečnostných opatrení, dodržiavaniu náročných medzinárodných predpisov a tiež takmer žiadnym haváriám sa stále drží na vrchole. Zvíťazila medzi 407 spoločnosťami, ktoré táto stránka sleduje.

 

Najbezpečnejšie na svete

 

Medzi top 20 sa následne v abecednom poradí dostali aj spoločnosti Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic a Virgin Australia. Všetky získali plných 7 hviezdičiek zo 7. Spolu s nimi ich získali aj mnohé iné, ale práve tieto sa vyšvihli nad ostatné.

Spoločnosť spracovala aj informácie ohľadom nízkorozpočtových leteckých spoločností, z ktorých vybrala 10 najbezpečnejších. V abecednom poradí sú to tieto: Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris a Westjet.

 

Na konci

 

Spomedzi spomínaných 407 spoločností získalo len 3 hviezdičky až 50 spoločností. Jednu dokonca získalo až 10. Medzi nimi sú spoločnosti z Indonézie, Nepálu a Surinamu. Desať najhorších v abecednom poradí sú Batik Air, Bluewing Airlines, Citilink, Kal-Star aviation, Lion Air, Sriwijaya Air, TransNusa, Trigana Air Service, Wings Air a Xpress Air.

 

Treba sa báť?

 

Ten, kto sa najviac bojí, by si mal rýchlo prečítať zopár faktov. Hoci bol rok 2015 v leteckej preprave nešťastný, nevytŕčal z priemeru. V roku 2015 havarovalo 16 lietadiel a zomrelo 560 ľudí, no desaťročný priemer ukazuje, že tieto čísla sú ešte pod ním. Priemerne totiž ročne dôjde k 31 nehodám, pri ktorých zomrie až 714 ľudí. Horšie na tom bol rok 2014, kedy spolu v lietadlách zomrelo 986 pasažierov.

Tieto čísla si však treba porovnať s celkovým množstvom cestujúcich. Minulý rok to bolo až 3,6 miliardy pasažierov, z ktorých zomrelo „len“ 560.

Zdroj/autor: airlineratings.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa