Priamy prenos z Afriky: Skúste, aké to je byť na safari

2016-01-13 12:00:29 |   |    | 

Cestovať do Afriky je snom mnohých ľudí. Túžia vidieť rozsiahle pláne, savany, pohoria, jazerá a samozrejme zvieratá. Zoo sú síce krásne, ale chýba v nich pocit slobody. Práve ten dodáva celému zážitku iný rozmer. Nekonečné savany plné majestátnych zvierat, obrovských a nebojácnych slonov, loviacich levov, oddychujúcich hrochov a ostražitých bylinožravcov. Čo ale keď na to jednoducho nemáte peniaze? Africkú divočinu môžete sledovať aj tak.



 

Masai Mara a Serengeti

 

S príchodom nového roka sa v týchto dvoch národných parkoch začína obdobie veľkých presunov. Milióny zvierat postupujú naprieč krajinou, aby dokázali nájsť dostatok potravy, prežili a splodili novú generáciu. Zebry, pakone, gazely a iné takto podstupujú obrovské riziko, keďže prechádzajú územiami rôznych predátorov. Číhajú na nich na zemi aj vo vode a celý presun sa stáva bojom o prežitie. Kolobeh prírody sa zastaviť nedá, a návštevníci sa môžu len prizerať, ako príroda ovláda všetko naokolo.

Takýto fascinujúci pocit ale nie je lacný špás. Pre šelmy a iné nebezpečnenstvá sa do národných parkov jedinci nedostanú. Vstup je povolený len so sprievodcom alebo organizovanou skupinou. A tí si samozrejme nechajú poriadne zaplatiť. Keď sa pozrieme na ponuku cestovných agentúr, tak sa tradičné safari pohybuje rádovo v tisíckach eur a aj keď sa tam vyberiete sami a budete si hľadať safari spoločnosť, o veľa lacnejšie nepochodíte.

Aké sú teda možnosti, ako nechceme prísť o majetok, ale chceme uvidieť nádheru afrických saván? Jednou z možností je projekt #KenyaLive.

 

 

 

Na safari z pohodlia domova

 

Všetko čo na takéto safari potrebujete je pripojenie na internet. Na stránkach discoverafrica.com bude do až do 18. januára prebiehať projekt #KenyaLive, ktorý sprístupní safari všetkým ľudom na svete. Každý si totiž môže kliknúť na stránku a pozrieť si, čo nové sa deje na savane. Nájdete tu fotografie a videá z pozorovania zvierat. Niektoré z nich sú dokonca natáčané v noci pomocou špeciálnych zariadení, čo je niečím naviac, keďže sa ako bežný turista do savany po zotmení nedostanete.

Prvá polovica projektu je zameraná na sledovanie zvierat na savane a buši a druhá sa presunie na kenské pobrežie, kde sa pomocou kamier dozviete, ako žijú korytnačky.

Na jedenásť dní je naplánovaných až 50 vysielaní, ktoré zachytávajú krásu krajiny. Keňa sa totiž môže pýšiť prekrásnou prírodou s množstvom zvierat. Obrovským prínosom sú nočné zábery, keďže počas dňa väčšina predátorov oddychuje a až s nocou vyráža na lov. Sú to práve veľké mačky, ktoré sem lákajú najviac turistov, a takto aj vy uvidíte to, prečo sú kráľmi buše.

Projekt spolupracuje aj so stránkou HerdTracker zameranou na sledovanie zvierat v pohybe. Tu si môžete pozrieť, kde sa práve nachádzajú najväčšie čriedy divokých bylinožravcov.

 

Poďte sa s nami pozrieť do Kene, ktorú sme my sami s Dromedárom navštívili:

 

Prvé stretnutie s Afrikou, alebo Ako Dromedár spoznával čierny kontinent

Masajovia: Kam sa vytratila hrdosť bojovného národa?

Horúca Afrika: Oheň v kenských horách uhasí až spravodlivosť

TIPy na africké safari. Ako prežiť a čo si so sebou vziať?

Keňa a jej obyvateľky: Čomu všetkému musia kenské ženy čeliť?

 

Zdroj/autor: discoverafrica.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa