Cestujte srdcom: Týchto 10 krajín sa stará o našu budúcnosť

2016-01-14 08:00:00 |   |    | 

Milióny cestovateľov po celom svete, to je masa ľudí, čo už niečo dokáže. Ako turisti máme moc, o ktorej možno ani nevieme. Máme možnosť výberu. Totiž tým, že niekam ideme priamo podporujeme danú krajinu, lokalitu a ľudí, čo v nej pracujú. Takýmto spôsobom teda môžete v konečnom meradle podporovať miestnu aj svetovú ekonomiku. Ktoré krajiny sa oplatí podporovať?



 

Cestovaním k lepšiemu svetu

 

Možno to znie trochu pritiahnuto za vlasy, ale aj cestovaním dokážeme hocičo zmeniť. Napríklad aj chod krajiny. Totiž tie, čo sa naozaj zaujímajú o svoju budúcnosť, už teraz vedia, že turisti sú úžasným zdrojom peňazí a treba si ich čičíkať. A čo sa im najviac páči? No prekrásne prostredie, milí a priateľskí ľudia, bezpečnosť a podobne. Toto všetko totiž ovplyvňuje, či sa do krajiny vyberieme a či nie.

Turisti sú peniaze, a tak ich lákajú ako sa dá. Napríklad aj zodpovedným prístupom ku krajine. V mnohých už dávno neplatí, že sa turisti pohybujú len po vyhradených oblastiach, kde je všetko naservírové a dokonale upravené. Takéto krajiny sa chcú prezentovať ako celok, na čo potrebujú, aby ich krajina bojovala s problémami, čo ju pohlcujú. Takáto snaha prináša svoje ovocie. Ocenili to aj redaktori stránky ethicaltraveler.org, ktorá sa rozhodla vyhodnotiť krajiny podľa toho, ako zodpovedne sa správajú.

Stránka Ethical traveler vyhodnotila informácie z rôznych svetových zdrojov. Požičali si záznamy zo Svetovej banky, UNICEFu, Reportérov bez hraníc a iných medzinárodných organizácií, ktoré sa zaujímajú o ľudské práva, ochranu životného prostredia, kvalitu sociálneho systémupráva zvierat. Z nich vytvorila zoznam krajín, ktoré svojim správaním mieria k svetlejšej budúcnosti a neboja sa postaviť problémom dnešnej doby.

 

Najzodpovednejšie

 

Medzi prvú desiatku sa opäť dostalo veľa ostrovných národov. Práve oni si najviac uvedomujú potrebu zachovania prirodzenej rovnováhy a udržania klimatických podmienok, ktoré tu teraz vládnu. Sú totiž najviac ohrozené topením ľadu a zvyšovaním hladín morí a oceánov. Spoločné však táto desiatka má to, že sa všetky snažia na rôznych poliach o to, aby smerovali k efektívnemu využívaniu prírodných zdrojov a aby chránili ako ľudí, tak aj prírodu. Tieto krajiny sa postupne snažia zaviesť zákony na ochranu tých najdôležitejších súčastí štátu. Chcú aby prosperovali a lákali stále viac turistov, bez toho, aby ohrozovali svoju budúcnosť.

 

V abecednom poradí sú to tieto štáty:

 

Dominika

 

Grenada

 

Kapverdy

 

Mikronézia

 

Mongolsko

 

Panama

 

Samoa

 

Tonga                    

 

Tuvalu

 

Uruguaj

 

Ďalšie informácie

 

Správa ďalej hodnotí správanie predchádzajúcich víťazov. V porovnaní s minulým rokom sa do rebríčka nedostalo 5 krajín. Vypadli Litva, Chile, Maurícius, Palau a Vanuatu, ktoré sa za rok nezlepšili alebo dokonca aj pohoršili. Litva sa do rebríčka nedostala, pretože podľa MMF už nie je rozvíjajúcou sa krajinou, Vanuatu bolo takmer celé zničené minuloročným hurikánom, Palau dostatočne nebojuje proti obchodovaniu s ľuďmi, Maurícius vylúčili pre zlé zaobchádzanie so zvieratami a Chile za nekompromisný postoj k potratom.

Medzi krajiny, ktoré naopak správa podporuje, no do prvej desiatky sa nedostali, patria krajiny ako Tunisko, Fidži, Botswana a Kuba. Každá krajina má svoje nedostatky, no celkovo si polepšili vo viacerých oblastiach.

Zdroj/autor: ethicaltraveler.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa