Bezplatná zmena dovolenky: Bezpečnostná situácia zmenila správanie turistov aj cestoviek

2016-02-05 12:00:00 |   |    | 

Dovolenková sezóna sa pomaly blíži a nie málo ľudí si už svoje prázdniny naplánovalo. Teraz sú totiž posledné dni, kedy cestovné kancelárie a agentúry ponúkajú zľavy na prvé objednávky. Ako sa však zmenila situácia po minuloročných udalostiach vo svete?



 

Terorizmus

 

Turizmus je jedna z oblastí, ktoré negatívne ovplyvňuje terorizmus. Prirodzene sa cestovatelia boja navštevovať oblasti, kde sa útoky odohrali alebo sa predpokladajú. Minulú sezónu sme preto zažili mnoho zmätkov. Po streľbe v tuniskom turistickom rezorte sa z neho stala takmer mesačná krajina. Nepoznačilo to len toto stredisko, ale celú krajinu. Turisti rušili zájazdy, letecké spoločnosti lety a došlo k tomu, že tuniský turizmus utrpel vážnu ujmu. Podobne tomu bolo aj v iných krajinách, kam Európania radi cestovali. Pre zákazníkov to znamenalo mnoho problémov, keďže sa ich dovolenky zrušili, alebo boli presunuté do iných oblastí.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Tohtoročné destinácie

 

Negatívny obraz v nich pretrval, a aj preto si začali v tejto sezóne vyberať spomedzi bezpečných destinácií. Podľa spoločnosti Firo Tour si slovenskí zákazníci začali kupovať dovolenky na grécke ostrovy, do Talianska, Španielska, Chorvátskaexotických krajín, ktoré zatiaľ nepostihli rôzne hrozby. Záujem stúpa pri destináciách ako SAE, Maldivy, Seychely, Dominikánska republika, Kuba, Mexiko, Thajsko, Maurícius a poznávacie zájazdy do Ruska, Číny, Pobaltia a Škandinávie.  

Spoločnosť taktiež zaznamenala nárast záujmu o zimné a jarné produkty na horách. Slovenskí turisti si stále radšej vyberajú lyžiarske dovolenky v Taliansku a Rakúsku.

 

Bezplatná zmena zájazdu

 

Pre obavy cestujúcich sa viaceré cestovné kancelárie tento rok rozhodli podať pomocnú ruku zákazníkom. Spoločnosť Firo Tour napríklad ponúka pri kúpe niektorých First Moment zájazdov možnosť zmeny destinácie. To znamená, že ak si zájazd kúpite do 15. februára, máte možnosť zmeniť destináciu mesiac pred odchodom. Platí to len pri určených zájazdoch, ale zákazníkom to dáva možnosť prispôsobiť sa situácii, ktorá sa v dnešných dňoch neustále mení.

Ak by sa niečo zvrtlo v Tunisku, môžete v rámci možností cestovať napríklad do Turecka alebo Talianska. Doteraz boli tieto služby obmedzené a spoplatňované, ale bezpečnostná situácia prinútila cestovné kancelárie konať.

Podobný produkt nájdete aj v spoločnosti Satur, ktorá vám za poplatok od 10 do 20 eur umožní zmeniť miesto zájazdu do 21 pred odchodom. „Flexibilná dovolenka“ je možná len pri označených zájazdoch.

Tip Travel má tiež túto možnosť, no pri kúpe budete môcť bezplatne zmeniť dovolenku len do polovice marca. Pri destináciách ako Turecko, Tunisko, SAE, Egypt a Severný Cyprus bude možné zájazd vymeniť do 30. 4. 2016.

 

Turecko a Chorvátsko

 

K najlepším dovolenkovým destináciám sa teda tento rok budú radiť práve Chorvátsko a Turecko. Obe sú dlhodobo obľúbené a poskytujú potrebné služby dvom druhom dovolenkárov. Turecko je klasicky výberom ľudí, ktorí túžia po skvelých službách a trochu inej atmosfére. Aj napriek tomu, že sa v Tureckých mestách odohralo niekoľko incidentov, Turecká riviéra a dovolenkové oblasti sú stále bezpečné a nehrozí tu turistom žiadne riziko.

Chorvátsko je zase voľbou tých, ktorí si radi plánujú dovolenku sami, nechcú cestovať ďaleko, prípadne túžia po tej pravej neopakovateľnej chorvátskej atmosfére. No treba opäť rátať s tým, že Chorvátsko bude zrejme plné na prasknutie. Domáci aj okolité štáty využijú príležitosť „bezpečnej“ dovolenky, a tak bude bezpečnejšie si dovolenku vybaviť vopred, aby ste mali miesto isté.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Zdroj/autor: Firo Tour, Satur, Tip Travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa