FOTO: Čínsky nový rok oslavuje celý svet

2016-02-08 12:00:14 |   |    | 

Oslavy príchodu nového roka vo februári? V Číne úplne bežné. Totiž len včera sa tam začal nový rok, ktorý bude patriť ohnivej opici.



 

Lunárny kalendár

 

Na rozdiel od našej kultúry sa tie východné tradične riadili lunárnym kalendárom, teda pohybom Mesiaca. Jeho vplyv na Zem opisuje 12 zvierat5 živlov, ktoré spolu vytvárajú 60 ročný cyklus. Počas polnoci na7. februára sa ukončil rok pokojnej drevenej kozy a začal sa rok ohnivej opice. Ten podľa tradície prinesie mnoho energie, elánu, aktivítvýziev.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Divoké oslavy

 

Príchod Lunárneho nového roka je spojený s bujarými a hlavne hlučnými oslavami. Čínska legenda hovorí o oblude Nian, ktorá vždy na nový rok prichádzala do dediny a zabíjala dedinčanovi. V boji proti nej boli bezmocní až do momentu, kedy prišiel múdry starý muž a povedal im, že Nian sa bojí hluku a červenej farby.

Z tejto legendy vychádzajú zvyky spojené s oslavou nového roka. Číňania po celom svete si zdobia domy červenou farbou, vešajú lampióny, zástavky, girlandy a podobne. Aby účinne zahnali zlého Niana, púšťajú ohňostroje a sú veľmi hluční. Podľa spomínanej legendy sa už Nian v dedine nikdy neukázal, no pre istotu pokračujú v jeho zaháňaní, aby mu už nikdy nemuseli čeliť.

Oslavy zvyknú trvať až 15 dní a počas nich sa rodiny a známi obdarúvajú a spolu oslavujú. No Čínsky nový rok nepatrí len Číňanom. Po celom svete ho oslavujú milióny ľudí. Sviatok jari, ako sa tiež nazýva, slávia aj ostatné národy. Vietnamci, Singapurčania, Taiwanci, Indonézania a iní.

Spolu so sťahovaním sa národov sa aj tieto oslavy dostali do celého sveta. V Európe aj Amerike sa počas týchto dní vo veľkom oslavuje a do osláv sa pridávajú rôzne moderné prvky.


Pozrite si aj: 


 

Zdroj/autor: TASR, SITA, youtube.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa