TIP na víkend: Na víkend si pripravte poriadne topánky – budú sa spoznávať naše mestá

2016-02-18 12:00:34 |   |    | 

Tento víkend musíme dúfať, že nám vyjde pekné počasie. Bude totiž Svetový deň sprievodcov, a tak si mestá prichystali zaujímavé prehliadky. Zapojiť sa do nich môžeme my všetci a bola by škoda, keby sme sa nechali odradiť len zlým počasím. O tom čo uličky v sebe ukrývajú vám porozprávajú až v 10 mestách, takže nemusíte cestovať priďaleko. Ak by ste predsa uprednostnili iný program , pozreli sme sa aj na iné zaujímavé podujatia.



 

Svetový deň sprievodcov

 

Počas víkendu sa všetci môžeme tešiť z toho, že si užijeme odborné prehliadky mesta zadarmo. Na Slovensku sa do projektu tento rok zapojí 10 miest a sprievodcovia vám ukážu, čo všetko sa ukrýva medzi starodávnymi, ale aj modernými mestskými stavbami.

 

Liptovský Mikuláš – v piatok15:00 tu predstavia novú prehliadkovú trasu po starých aj nových múzeách.

Banská Bystrica – v sobotu od 14:00 do 16:00 tu prebehnú prehliadky RTVS s titulom Za kamerou a mikrofónom v Rozhlase a Televízii. Na výber sú aj Bystrické poklady a ich zberatelia (Matejov dom, každú polhodinu od 13:00 do 18:00, vstupné 1,5€) a Príbeh zberateľa (Tihányiovský kaštieľ, od 13:00 do 17:00, vstupné 1€).


Pozrite si aj:


Malacky – v sobotu16:00 sa začne prehliadka mesta s možnosťou návštevy krypty, synagógy... Začína sa pri farskom kostole Najsvätejšej Trojice.

Skalica – počas soboty si od 14:00 do 16:00 môžete obzrieť sprístupnené pamiatky ako Mlyn bratov Pilárikových, Ľadovňu, Rotundu sv. Juraja a iné.

Košice – do programu bude zapojených 8 sprievodcov ponúkajúcich prehliadky rôznych tém. Paláce, židovská kultúra, relikvie... Výklad bude v troch jazykových variáciách – slovenčine, maďarčine a angličtine.

Spišská Nová Ves – v sobotu10:00 a 12:00 si obzriete najvyššiu kostolnú vežu Slovenska (kostol Nanebovzatia Panny Márie) a o 11:00 sa vyberiete na prehliadku mesta.

Poprad – v sobotu12:00, 13:00 a 14:00 si pozriete Kostol sv. Egídia a priľahlé námestie.

Nitra – v sobotu14:00 sa môžete pridať na prehliadku Dolného mesta, treba sa však vopred prihlásiť.

Martin – v sobotu o 14:00 sa začína dvojhodinová vychádzka po meste, počas ktorej sa dozviete mnoho zaujímavých detailov. Trasa sa začína pred kostolom sv. Martina.

Bratislava – v Bratislave sa počas víkendových dní bude konať viacero prehliadok v rôznych jazykoch, s rôznymi témami a aj na rôznych miestach.

Trnavatri prehliadky sú nachystané na nedeľný deň. Začnú sa o 14:00, 15:30 a 17:00 na Trojičnom námestí.

 

Bratislava

 

Víkend v Bratislave bude okrem iných aktivít patriť aj filmu. A to izraelskému. Festival izraelského filmu KolNoa prebehne v Kine Lumiér od dnes do soboty. V tomto období si pozriete viacero kvalitných filmov so slovenskými a anglickými titulkami. Denne premietnu dva filmy, vždy o 18:00 a 20:00.

 

Oravský Podzámok

 

Na Oravskom hrade si na túto nedeľu pripravili špeciálnu prehliadku. Zameraná bude na filmovú tvorbu a obohatená bude divadelnými a hudobnými ukážkami, videoprojekciou a zaujímavosťami z natáčaní. Vstupy na podujatie Filmárska klapka prebehnú každú polhodinu od 12:00 do 15:00.

 

Banská Bystrica- Králiky

 

Po odložení pre zlé snehové podmienky sa tento víkend konečne dočkáme Pretekov psích záprahov – Šachtičky. Majstrovstvá Európy FISTC sa začnú dnes na Námestí SNP v BB, kde prebehne oficiálne otvorenie a pokračovať už budú na snehu v horách. Počas víkendu je pripravená kyvadlová doprava z parkoviska Pieninská. Počas dňa sa bude vždy súťažiť a v piatok večer sa dobre zabavíte na diskotéke na snehu.

 

Bardejov

 

Na nedeľu má mesto Bardejov pripravenú prehliadku gotického mesta. Bardejovské potulky sa zmerajú práve na toto obdobie a pozrú sa aj na vzťah kráľa Mateja Korvína k mestu. Začína sa na námestí pred radnicou o 15:00.


Mohlo by vás zaujať:


Zdroj/autor: Slovakia.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa