Kvóty do Talianska a Grécka – Niektoré pamiatky už nezvládajú nápor a obmedzujú počty turistov

2016-03-07 08:00:00 |   |    | 

Neustále spomínané kvóty sa pomaly dostávajú aj do cestovného ruchu. Pre veľké množstvo turistov sa niektoré talianske a grécke destinácie rozhodli ustanoviť počty návštevníkov, ktorí sa denne k atrakciám dostanú. Chcú tým chrániť pamiatky, ale aj pokoj domácich obyvateľov.



 

Preplnené atrakcie

 

Blíži sa leto a pre nepokoje v rôznych destináciách sa mnoho turistov radšej obráti na spoľahlivé a Taliansko a Grécko. Sú známe kuchyňou, pamiatkami aj morom. Preto si ich vyberajú turisti z celého sveta. Doslova sa sem hrnú a to má pozitívne a samozrejme aj negatívne dôsledky. Zatiaľ čo turizmus pomaly rastie, rastie aj nespokojnosť domácich s narastajúcim počtom ľudí, ktorí prichádzajú do ich miest.

Podobne ako v Barcelone, kde obmedzili otváranie nových ubytovacích zariadení, aby sa nezvyšoval počet turistov, tak aj v niektorých obľúbených lokalitách sa rozhodli zasiahnuť, aby neprekročili únosnú mieru. Miestnym obyvateľom totiž začína prekážať, že ich mestá sú plné návštevníkov a bežný život už nevyzerá tak, ako predtým.

 

Známe pamiatky

 

Ktoré miesta sa teda snažia o zachovanie pokojného života? Nateraz sa spomínajú tri lokality. Známe Cinque Terre, PompejeSantorini.

 

Cinque Terre sa rozhodlo obmedziť počty turistov z dôvodu, že v týchto 5 mestečkách na útesoch je už naozaj pritesno. Nachádzajú sa tu úzke chodníky, ktoré majú návštevníkov previesť po romantických zákutiach, no s ich narastajúcim počtom trasy nestíhajú a som preplnené. Takto prichádzajú o svoju atmosféru, čo je aj proti samotným turistom.

Správa Národného parku Cinque Terre sa preto rozhodla, že do malebných dediniek bude rozdávať len obmedzený počet vstupeniek. Ročne sem totiž prišlo približne 2,5 milióna ľudí. Toto číslo by sa tento rok malo dramaticky znížiť. Predpokladá sa, že takmer o milión, čiže, keď mestečká dosiahnu 1,5 milióna návštevníkov, mali by sa pre vlastné dobro uzavrieť. Toto určite nepopulárne rozhodnutie má ochrániť hodnotnú architektúru, ktorú má pod svojim dohľadom aj UNESCO.

Zatiaľ to vyzerá tak, že na cestách a vstupoch do lokality budú stáť kontrolné body regulujúce počty turistov. Tí prichádzajú z pevniny aj mora, a tak mestá budú vybavené systémom, ktorý bude počítať množstvo ľudí a ak niektorá oblasť bude preplnená, ostatných turistov signálmi pošle do menej obsadenej časti. Na to by mohla slúžiť aj nová aplikácia.

 

Aj historické Pompeje sa v poslednej dobe sťažujú na vysokú obsadenosť. Krehké pamiatky totiž trpia prílevom ľudí, ktorí sa neraz neštítia si čo to so sebou aj zobrať. Do Pompejí denne prichádzajú tisícky návštevníkov z výletných lodí. Rýchlo sa presúvajú a nedbajú na vytýčené trasy.

Najväčší problém doteraz zaznamenali schody v Apollovom chráme. Milióny turistov chodiacich stále po tej istej trase ich totiž značne „prešliapali“. Úrady sa snažia tento problém nateraz vyriešiť tým, že sa návštevníkov z lodí snažia nalákať do menej známych okolitých pamiatok. Do Pompejí príde ročne okolo 3 miliónov ľudí, pričom susedné Herculaneum navštívi len 300 tisícVillu Poppea len 30 tisíc.

 

Do tretice ide o preslávený grécky ostrov Santorini. Aj ten je stále častejšie doslova obliehaný výletnými loďami, ktoré sem denne privážajú tisícky turistov. Podľa výskumu tunajších úradov sem počas sezóny prichádza priemerne 4000 turistov denne. Toto číslo však predstavuje len priemer, keďže v niektoré dni je tu prázdno a iné sa sem natlačí aj 10 tisíc ľudí. Domáci sú si vedomí toho, že s takýmto počtom návštevníkov nemajú možnosť poskytovať adekvátne služby a trpí aj „atmosféra“ ostrova známeho bielymi a modrými domčekmi.

Preto sa rozhodli stanoviť denné maximum na 8 tisíc turistov. Toto číslo by sa však malo týkať len ľudí z výletných lodí, ktorí prichádzajú nárazovo. Mestské úrady dúfajú, že takto sa im podarí rozdeliť počty návštevníkov rovnomernejšie. Tento rok však k obmedzovaniu zrejme ešte nedôjde, keďže väčšina organizovaných zájazdov už má naplánované trasy a nemôže ich už meniť. Do budúcna by však horná hranica mala platiť, aby Santorini neprišlo o svoje čaro.

Zdroj/autor:lonelyplanet.com, thelocal.it, ekathimerini.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa