JAR prichádza: Japonské čerešne opäť začnú kvitnúť

2016-03-08 08:00:00 |   |    | 

Čo môže byť krajšie ako rozkvitnutá príroda? Opäť prichádza jar a my sa môžeme tešiť na prechádzky v prebúdzajúcej sa krajine. Stromy, kvety, zvieratá. Hotová idylka, ktorú si radi pozrieme na vlastné oči. No nie len naša príroda má čo ponúknuť. Niektoré svetové úkazy sú tak prekrásne, že si získali srdcia celého sveta. Ten potom každý rok napäto čaká na to, kedy konečne nadíde ten správny čas. Jedným z takýchto fenoménov je aj kvitnutie japonských čerešní, sakúr.



 

Sviatky na oslavu kvetov

 

Sakura, ako sa po japonsky povie čerešni stromu a aj jej kvetu, je na východe veľmi obľúbenou rastlinou. Čerešňové sady sa tu sadia už od dávnych dôb, aby okrášľovali okolie a vždy na jar mu dodali neodolateľný šarm.

 

 

A teraz pomaly prichádza čas, kedy si opäť budeme môcť pozrieť prebúdzanie v tej najkrajšej podobe. Počasie na japonských ostrovoch by sa už čoskoro malo otepliť natoľko, aby sa čerešňové kvety začali postupne otvárať.

 

 

V Japonsku ide vždy o veľkú vec a na kvitnutie sakúr existujú pomerne presné výpočty. Vydáva ich Japonská meteorologická asociácia, ktorá takto každoročne predpovedá začiatok jedných z najkrajších osláv. Počas nich sa Japonci vydávajú do sadov a parkov, aby sa poprechádzali popod prekrásne stromy a načerpali novú silu.

 

 

Podľa tejto tabuľky môžeme očakávať, že najbližšie zakvitnú najjužnejšie ostrovy a postupne sa otvoria aj kvety na najsevernejších miestach. Rozpätie je pomerne veľké, keďže prvé stromy v plnej kráse očakávajú už o pár dní a posledné kvety opadnú až koncom mája na vzdialenom ostrove Hokkaidó.

 

 

Zdroj/autor: jnto.go.jp, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa