NA CESTÁCH Futuristické ostrovy Amsterdamu

2010-04-16 17:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO/video - O Holanďanoch je známe, že získavajú vodu z mora a stavajú na miestach, kde sa kedysi prelievala voda. Ale to, čo môžeme vidieť v dnešnom Amsterdame, celkom presahuje hranice predstavivosti.



V oblasti originálnej modernej architektúry má hlavné mesto Holandska obrovský náskok pred inými európskymi metropolami. Z pustých, neobývaných lokalít vyrástli pred niekoľkými rokmi celé mestské časti. Invenční mladí architekti vytvorili počas nového zlatého veku Amsterdamu v rokoch 1990 až 2000 novú oblasť s približne 8 000 domami.

Pozrime sa teda, aký šmrnc mesto touto zmenou získalo. Zbohom typickým lomeným štítom a kanálom v centre!  Vyberieme sa na prechádzku – a je jedno, či peši, loďou, na bicykli alebo električkou, a prezrieme si tie najvzrušujúcejšie architektonické kúsky. Vyrážame – cieľom je Jáva, KNSM a ostrov Borneo.

Ak ste sa zarazili, že tieto ostrovy sa predsa nachádzajú v ďalekej Indonézii, máte síce pravdu, ale... Nové ostrovy v Oostelijk Havengebied (Východná prístavná oblasť) nesú názvy bývalých holandských kolónií a v súčasnosti sú jednou z najatraktívnejších nových lokalít v Amsterdame.

Ostrov Jáva naprojektoval preslávený holandský architekt Sjoerd Soeters. Navrhol ho rozdeliť na päť častí a prekopať štyrmi úzkymi kanálmi. Na každých 27 metroch môžeme vidieť znaky priekopníckeho architektonického štýlu. Na fasádach sa autorsky podpísali rôzni architekti, aby sa zabránilo riziku monotónnosti. Nové maríny, spoločenské sály, značkové obchody či nočné kluby urobili z Jávy vychytené miesto.

Môžeme tu nájsť i moderný obraz niekdajšieho Amsterdamu: budovy lemujúce kanály vyzerajú ako súčasné náprotivky charakteristických holandských domov so štítmi. Sú len 4-5 metrov široké, ale majú štyri až päť poschodí. Keď pôjdete okolo, nemalo by vás prekvapiť, že Holanďania nemajú radi záclony. Prechádzať sa po nočnom Amsterdame občas pripomína listovanie dizajnérskym časopisom. Poskytuje vynikajúce podnety na kreatívne nápady v ktoromkoľvek príbytku!

V štvrti Brantasgracht človeka očaria expresívne vytvorené štíty (napr. domy číslo 6 alebo 15, navrhnuté Marlies Rohmer). Práve tu mladí tvorcovia uplatnili starý holandský zvyk, ako na spoluobčanov zapôsobiť stupňovitými štítmi či štítmi ukončenými zvonicou, to všetko v modernom duchu.

Ohromuje ma stabilita týchto ostrovov. Pohyby mora predsa menia vzhľad krajiny, alebo nie? „Predstavte si, že mesto je ako lasagne,” vysvetľuje nám umelecký historik Bregtje Viergever-Michels. Amsterdam je mesto vrstiev a domy stoja na pilieroch – preto sa na rozdiel od Benátok neponára.

Ostrovu KNSM dominujú efektné vilové objekty, ktoré ostro kontrastujú s Jávou. Pireus Hansa Kollhoffa a Christiana Rappa s diagonálnymi líniami zvažujúcej sa strechy patrí k najvýraznejším budovám deväťdesiatych rokov minulého storočia. Barcelona belgického architekta Bruna Alberta zase evokuje budovu opery s balkónmi.

Len kúsok odtiaľ si môžete vychutnať romantickú atmosféru prístavu s hausbótmi – dokonalým miestom na odpočinok pri voňavej káve. V rôznych zákutiach prístavu kotví viac než 270 „plávajúcich domov“ a mnohí z ich obyvateľov tu žijú dlhšie ako noví prisťahovalci na pevnine. Niektorí sú ako relikty z obdobia hippies…

Bulvár Loods 6 pozdĺž KNSM-laan je domovom štýlových obchodov zameraných na umenie a dizajn. Nájdete tu záhradných trpaslíkov Philippa Starcka i cenovo prijateľný koloniálny nábytok. Cestou na Sporenburg a ostrov Borneo uvidíte Veľrybu Fritsa van Dongena, ktorá skutočne pripomína úctyhodného rovnomenného cicavca. Toto je však zinkom pokrytý obytný komplex so špeciálnym zakrivením strechy, ktoré umožňuje optimálny prienik slnečného svetla do vnútorných priestorov – naozaj neštandardných apartmánov. 

Samozrejme, toto je len pár príkladov nového stavebného trendu v Amsterdame. Milovníci architektúry by si nemali nechať ujsť budovu Renza Piana NEMO. Tento taliansky architekt navrhol múzeum vedy a techniky v tvare lode, ktorá sa podľa nálady okoloidúcich buď vynára z vĺn, alebo do nich klesá. K ďalším kreatívnym projektom patrí most Python medzi Sporenburgom a Borneom, kancelársky a obytný komplex Silodom pripomínajúci nákladnú loď alebo Van Goghovo múzeum.

Ak vás nezaujíma iba prítomnosť, ale aj budúcnosť, nevynechajte najúžasnejšie mestské múzeum Living Tomorrow (Život zajtrajška) na juhovýchode Amsterdamu. Ak chcete zakúsiť, ako budeme žiť už o niekoľko rokov, toto je to pravé miesto. V príbytku budúcnosti si dokonca jednotlivé firmy môžu nechať otestovať svoje výrobky priamo od návštevníkov. Na otváranie dverí sa tu používa odtlačok prsta, v kúpeľňovom zrkadle sledujete dopravné spravodajstvo a k internetu pripojíte aj chladničku. Uvidíte i bezdrôtové a bezpapierové koncepty futuristických pracovísk. Veľká časť vystavených diel je už pripravená pre trh, iné sú zatiaľ len víziami do budúcnosti.

Amsterdam je plný ukážkových architektonických kúskov. A keď si už myslíte, že ste videli všetky, určite natrafíte na ďalší!

Zdroj/autor: se,about,drom

 

VIDEO Amsterdam Oostelijk 
 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Andrew Collins, about.com

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa