Slovenské hrady otvorili letnú sezónu: Návštevníkov čaká niekoľko noviniek

2016-05-04 08:00:00 |   |    | 

Tento víkend patril na Slovensku na mnohých miestach otvoreniu letnej sezóny. Výnimkou neboli ani Beckovský a Kežmarský hrad, ktorí návštevníkom predstavili niekoľko noviniek.



 

Na Beckove otvorili cez jubilejnú 20. sezónu, v ktorej návštevníkom prinášajú niekoľko noviniek. V interiéroch muzeálnych domčekov na dolnom nádvorí hradu ich čaká nová expozícia dokumentujúca stavebné premeny hradu spolu s výstavou historických predmetov pochádzajúcich z archeologického výskumu hradu Beckov, zapožičaných z fondov Trenčianskeho múzea. „Túto sezónu sa návštevníci budú môcť tiež kochať výhľadmi na panorámu Považského Inovca z novosprístupneného východného krídla Severného paláca,“ povedal programový manažér záujmového združenia Hrad Beckov Jozef Pamětický.

V máji uplynie 20 rokov, keď bol hrad Beckov po ukončení rekonštrukcie viacerých objektov sprístupnený verejnosti. Odvtedy jeho bránou prešli státisíce návštevníkov. Prilákala ich bohatá história, čaro stredovekej architektúry, tajomné príbehy z minulosti, ale aj výhľady na panorámu Považia.

 

Stovky návštevníkov zavítali v nedeľu aj na nádvorie Kežmarského hradu, aby boli svedkami otvorenia letnej turistickej sezóny. Tohtoročnú sezónu poznačia rekonštrukčné práce, ktoré budú spustené na hrade od leta. Opravovať sa bude nádvorie, ale aj administratívna budova či parkánový múr. Riaditeľka múzea Erika Cintulová však zdôraznila, že tieto práce chod hradu neohrozia a pre návštevmíkov sú dokonca pripravené viaceré novinky. "Reinštalujeme expozíciu venovanú cechom a remeslám. Otvorená je aj výstava venovaná doktorovi Vojtechovi Alexandrovi a začíname obnovovať expozíciu streleckého spolku," povedala riaditeľka. Zároveň dodala, že zbierkové predmety, ktoré sú v hradnom depozitári, chcú ponúknuť návštevníkom.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj a
Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa