Dovolenková dilema vyriešená: Tieto krajiny patria medzi bezpečné

2016-05-08 00:00:00 |   |    | 

Utečenecká kríza, teroristické útoky a napätá situácia v niektorých krajinách spôsobuje našim dovolenkárom veľkú dilemu. Pomaly prichádza čas plánovania letných dovoleniek a oni nevedia, pre ktorú destináciu by sa mali rozhodnúť. Otáznik visí najmä nad krajinami ako Tunisko, Egypt alebo Turecko, kde boli v minulých mesiacoch zaznamenané rizikové situácie. Sledujte s nami aktuálne dianie.



 

V dnešnej dobe sa, žiaľ, nedá povedať, ktorá krajina by bola úplne bezpečná. Dôvodom je hlavne terorizmus, ktorý sa nedá s určitosťou predvídať. „Cieľom teroristov je pritom šíriť strach, zasiahnuť ekonomiku krajín a prinútiť nás zmeniť svoj životný štýl. Je na nás, či im to svojim správaním ako cestovatelia a dovolenkári umožníme. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí pravidelne vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu v krajinách sveta a turistických destináciách a aktualizuje ich po zvážení viacerých faktorov a to aj v spolupráci s našimi partnermi. Ministerstvo cestujúcim do zahraničia odporúča, aby pred cestou sledovali aktuálne dianie v danej destinácií a pozreli si aj odporúčanie na našej webovej stránke. Zdôrazňujem, že ide o odporúčanie, rozhodnutie o vycestovaní prijíma každý občan za seba a na vlastnú zodpovednosť,“ uvádza Peter Stano z rezortu diplomacie. Rovnako by ste mali zvážiť aj registráciu občanov pred cestou do zahraničia, aby vás v prípade nejakej udalosti mohli čo najskôr kontaktovať a dohodnúť prípadnú pomoc.

 

KRAJINY, KAM SA NEODPORÚČA CESTOVAŤ

Ministerstvo sa snaží aktuálnu situáciu riešiť pre konkrétnu oblasť. Vždy zvažujú špecifiká danej lokality a podľa toho vydávajú rozhodnutia, kam je bezpečné cestovať a kde je nutné zvážiť vaše plány. Hovorca Peter Stano uvádza aj zoznam krajín, ktoré sú aktuálne na akejsi čiernej listine: „Vo všeobecnosti neodporúčame cestovať do krajín, kde sa odohráva ozbrojený konflikt, vojna alebo občianske nepokoje. V súčasnosti sú štyri krajiny, kam jednoznačne neodporúčame cestovať: Sýria, Jemen, Líbiya Irak. Potom sú krajiny, kde odporúčame zvážiť nevyhnutnosť cestovania, to sú štáty ako napríklad Afganistan či Sudán".

 

MIGRAČNÁ VLNA NEPREDSTAVUJE HROZBU

Otázka padla aj na problém s utečencami a nepríjemné skúsenosti dovolenkárov z minulého roka, ktorí s nimi prichádzali do kontaktu na niektorých gréckych ostrovoch. Ako uvádza hovorca, ich prítomnosť nie je pre turistov hrozbou: „V súvislosti s migračnou vlnou treba zdôrazniť, že samotná prítomnosť utečencov na brehoch a plážach krajín Egejského či Stredozemného mora nepredstavuje priamu bezpečnostnú hrozbu pre turistov – v drvivej väčšine prípadov ide o slušných ľudí, ktorí utekajú pred konfliktami a mieria ďalej do vnútrozemia a do štátov západnej Európy. Okrem toho, v čase dovolenkovej sezóny by už mali naplno účinkovať opatrenia, ktoré EÚ prijala na zastavenie migračnej vlny, takže situácia z minulého leta by sa nemala opakovať.“

 

EGYPT, TURECKO A TUNISKO SO ZVÝŠENÝM STUPŇOM

Niektoré krajiny dlhodobo patria medzi obľúbene destinácie Slovákov. Teroristické útoky na plážach v Tunisku, nepokojná situácia v uliciach tureckého Istanbulu a únos autobusu s turistami v Egypte však neprispievajú k cestovateľskej pohode. Naše ministerstvo nateraz nevydalo jednoznačné upozornenie necestovať do týchto krajín a pokiaľ sa situácia nezmení, ani to neurobia inak. „Egypt, Turecko a Tunisko patria do dovolenkových destinácií, kde nedávno došlo k teroristickým útokom a vydali sme pre ne zvýšený stupeň cestovnej výstrahy, ktorý hovorí o tom, že treba mať na pamäti takúto možnosť a vyhýbať sa konkrétnym oblastiam a dodržiavať pokyny, ktoré sú špecifikované v odporúčaniach pre konkrétnu krajinu a dočítať sa ich môžete na našom webe,“ objasňuje situáciu hovorca Peter Stano.

 

CHORVÁTSKO A INÉ DESTINÁCIE, KDE BUDETE V BEZPEČÍ

Na záver vám ponúkame zoznam krajín, ktoré sú považované za bezpečné a miera rizika je v nich aktuálne najnižšia. Odporúčame vám však naďalej sledovať aktuálne informácie, ktoré vám prinášame aj na na našom facebookovom profile.

 

Bulharsko

Bulhari sú si vedomí zvýšeného záujmu o ich krajinu a tomu prispôsobili kvalitu služieb. Postupne sa však zvyšuje aj suma za tieto dovolenky. Výhodou sú pokojnejšie pláže a stále nepoznané zákutia.

 

Malta

Pokojná ostrovná lokalita, ktorej bonusom je, že je rozlohou malá. Keď si prenajmete auto, môžete ostrov pokojne preskúmať na vlastnú päsť. Ponúkne vám zaujímavú zmes európskej a africkej kultúry a tešiť sa môžete na originálne gastronomické zážitky.

 

Portugalsko

Portugalsko a jeho ostrovné oblasti stále držia dobrý štandard cien. Krajina je zatiaľ populárna skôr pre nemeckých alebo anglických turistov. Je však skvelou alternatívou pre aktívnu dovolenku a veľkej obľube sa teší najmä ostrov Madeira.

 

Taliansko

Situácia s utečencami je v krajine pokojnejšia a môžete sa vybrať aj na rôzne poznávacie zájazdy. Ideálnejšie sú v tomto prípade skôr oblasti na severe krajiny.

 

Maurícius

Ak chcete ísť niekde do exotiky, vybrať si môžete Maurícius. Je to ideálne miesto pre aktívnych dovolenkárov, ktorých očarí najmä nádherná príroda. Zároveň ide o pokojnú destináciu s menším prílivom turistov.

 

Chorvátsko

Nateraz patrí medzi bezpečné krajiny aj Chorvátsko, čiže naša hlavná možnosť letnej dovolenky nezlyháva. Jediný problém môže nastať s migračnou vlnou, no ak budete sledovať informácie Ministerstva zahraničných vecí a vyhnite sa prípadným rizikovým oblastiam, môžete si naplánovať aj cestovanie do tejto obľúbenej destinácie.

 

Španielsko

Táto krajina je mimo utečeneckej trasy a v oblasti s nízkou možnosťou útokov. Najmä typické dovolenkové destinácie nie sú v hľadáčiku teroristov a vy si môžete vybrať medzi ostrovnou dovolenkou na Ibize alebo navštívite Andalúziu.

 

Grécko

V prípade dovolenky na gréckych ostrovoch zvoľte radšej možnosť last minute nákupov, keď budete informovaní o aktuálnej situácii s utečencami, vďaka ktorej sa môžete rozhodnúť o presnom mieste dovolenky.

 

 

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa