Tip na víkend: Moderné lietadlá aj historické koče

2016-08-26 08:00:00 |   |    | 

Piaty ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016 sa uskutoční 27. a 28. augusta. Na Letisku Sliač sa predstaví 50 účastníkov z 13-tich krajín na viac ako 80-tich strojoch. Národný žrebčín Topoľčianky zas pripravuje rozlúčku s letom, potrvá od 27. augusta do 1. septembra. Už zajtra program odštartuje vytrvalostnými pretekmi na dostihovej dráhe žrebčíne, vstup je zdarma.



 

SLIAČ

Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF) 2016 sa uskutočnia už tento víkend od 27. do 28. augusta na Leteckej základni Sliač. Ako včera informovali novinárov organizátori, na podujatí sa predstaví 50 účastníkov z 13-tich krajín na viac ako 80-tich strojoch. Podľa veliteľa vzdušných síl SR Miroslava Korbu budú patriť medzi najväčšie divácke ťaháky špičkové akrobatické letecké skupiny Patrulla Aguila zo Španielska, belgickí Červení diabli a na nových lietadlách vynikajúci Flying Bulls z Čiech. „Hlavnou atrakciou bude americký bombardér B-52. Osobne sa teším, že na oblohe opäť uvidíme v akcii ruské stíhačky MIG-21,“ povedal Korba.

Tento rok očakávajú na Sliači viac ako 150-tisíc divákov. Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8:00 do 18:00 s programom od 10:00 do 17:15., vstupenky sa dajú kúpiť vopred. Návštevníci môžu využiť na parkovanie štyri vyhradené plochy v okolí letiska s kapacitou viac ako 20-tisíc miest a tiež záložné parkovisko s kapacitou 3 000 miest. Organizátori však upozorňujú, že dopravná dostupnosť letiska je limitovaná. Vyzývajú preto návštevníkov, aby využili aj kyvadlovú autobusovú dopravu, ktorá bude premávať na trasách Zvolen – Sliač a Banská Bystrica – Sliač.

 

TOPOĽČIANKY

Národný žrebčín Topoľčianky pripravuje rozlúčku s letom, ktorá potrvá od 27. augusta do 1. septembra. V sobotu program odštartuje vytrvalostnými pretekmi na dostihovej dráhe žrebčíne, vstup je zdarma. Od nedele do štvrtka 1. septembra bude vždy od 13:00 do 17:00 otvorená historická jazdiareň a stajne, pripravená bude videoprezentácia žrebčína. Ako ďalej informuje žrebčín, návštevníci budú mať možnosť prezrieť si historické koče a tiež kryté osobné kupé prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka.

V parku pred Zámkom Topoľčianky sa budú môcť previezť v koči ťahanom lipicanmi, plemenom koní, ktoré bolo vyprodukované pre potreby panovníckeho dvora a s obľubou na nich jazdievala aj cisárovná Sissi. V programe sú aj verejné tréningy koní a prehliadka hipologickej expozície v obci Topoľčianky. Na štátny sviatok 1. septembra program potrvá od 9:00 do 18:30.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA
Zdroj: SITA / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa