Svetový deň cestovného ruchu sa blíži: Aké oslavy pripravuje Slovensko?

2016-09-23 11:00:00 |   |    | 

Svetový deň cestovného ruchu si každý rok pripomíname 27.septembra. Jeho účelom je podpora a zvýšenie povedomia o význame turizmu, jeho sociálnych, kultúrnych, politických a ekonomických hodnotách a jeho prínose pre celkový rozvoj spoločnosti. Aj tento rok sa k celosvetovým oslavám pripája aj Slovensko a v každom kraji pripravuje zaujímavé podujatia.



 

Dátum 27. september patrí oslavám cestovného ruchu už od roku 1979, kedy si ho vybrala Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa totiž symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej. . Každý rok osláv na celom svete má jednotnú myšlienku. Tohtoročnou témou je "Turizmus pre všetkých".

 

Slovensko má dôvod na oslavy

Viaceré podujatia osláv Svetového dňa cestovného ruchu podporuje v jednotlivých krajoch aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch. „Cestovný ruch má pre našu krajinu veľký význam. Každoročne Slovensko navštívi množstvo turistov, ktorí tak pomáhajú ekonomickému rozvoju regiónov a vytvárajú aj pracovné miesta,“ uviedol generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Najmä tento rok máme na Slovensku  podľa neho dôvod na oslavu. Za prvý polrok 2016 si Slovensko za svoju dovolenkovú destináciu vybralo už viac ako 2,3 milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný rast o 18,9%. Ak bude takýto trend pokračovať bude rok 2016 z hľadiska návštevnosti Slovenska rekordným,“ dodal. 

 

V mestách, na hradoch aj na vrcholkoch hôr   

Oslavy odštartovali už 17. septembra kulinárskou šou Grand Prix v Kúpeľoch Štós a pokračovali vo štvrtok 22. septembra multižánrovým festivalom “Ešte dúšok leta” v Prievidzi.  Najviac podujatí je naplánovaných cez víkend a v utorok, kedy si môžete dopriať bezplatné prehliadky miest, zažiť svetelnú show, pozrieť si divadelné predstavenia či ochutnať stredovekú kuchyňu. Odborne sa téme rozvoja turizmu v Bratislavskom kraji budú 27. septembra venovať domáci aj zahraniční experti na konferencii „Cestovný ruch pre všetkých“ v Senci.

 

Prešovský kraj  

Svetový deň cestovného ruchu v Tatrách

Kedy: 24. 9. 2016

Kde: Vysoké Tatry, Športový areál Štrbské Pleso

Čas: od 12:00

Vstupné: vstup voľný

Pestré leto v Prešovskom kraji slávnostné ukončí korunovanie kráľa kraja a Beh za Tatry, z ktorého výťažok poputuje na výsadbu stromov Tatrách s heslom Príďte, Bežte, Pomôžete! Zažite deň plný divadla a športu pod Tatrami a spravte niečo dobré nielen pre seba ale aj pre prírodu.                   

 

Svetový deň cestovného ruchu v Prešove

Kedy: 24. 9. 2016

Kde: Prešov, Historická radnica 

Čas: od 9:00 (autobus každých 90 min., prehliadky centra každých 60 min)

Vstupné: vstup voľný

Nasadnite na vyhliadkový autobus Prešovská 49-tka a spoznajte históriu mesta, budovu Solivaru, unikátne architektonické skvosty mesta ako cyklistický velodrom, vodárenskú vežu či prešovskú Kalváriu. Historické centrum mesta si môžete prejsť aj pešími prehliadkami so sprievodcom a pripravený je aj vedomostný kvíz o Prešove.  

 

Trnavský kraj

Prehliadky mesta

Kedy: 24. 9. 2016

Kde: Trnava, Trojičné námestie

Čas: 13:00, 15:00, 17:00

Vstupné: symbolické vstupné: 1 €

V Trnave si pre vás pripravili tri komentované prehliadky. Počas nich navštívite  tajomnú románsku kostnicu z 12. storočia, archeologické nálezisko za Bazilikou sv. Mikuláša a ochodzu mestských hradieb na Michalskej ulici. Turistický sprievodca vám porozpráva zaujímavosti z dejín stredovekej Trnavy, informácie o prvom osídlení a počiatkoch mesta.

 

Nitriansky kraj

Svetový deň cestovného ruchu v Nitre

Kedy: 25. 9. -  27. 9. 2016

Kde: Nitra

Čas: v závislosti od prehliadky

Vstupné: vstup voľný 

Môžete sa tešiť na zážitkové prehliadky areálu bývalých kasární na Martinskom vrchu, prebádate slovanské obydlia v Archeoparku a spoznáte partnerské mestá a regióny z okolitých krajín. Súčasťou osláv je tento rok aj medzinárodný festival Divadelná Nitra s množstvom zaujímavých predstavení aj špeciálnych podujatí.   

 

Žilinský kraj

Cestovanie v čase

Kedy: 25. 9. 2016

Kde: Budatínsky hrad, Hrad Strečno, okres Žilina

Čas: od 9:00

Vstupné: dospelí: 6 €, deti do 15 rokov, študenti, dôchodcovia a ZŤP

Počas celého dňa sa môžete vybrať hneď na dva krásne hrady, kde zažijete pravú dobovú atmosféru. Na hrade Strečno ochutnáte jedlá z rímskej a gréckej kuchyne, ale aj tradičné sedliacke pochúťky. Čaká na vás aj ľudový jarmok, drevený kolotoč a veľa iného. Na Budatínskom hrade sa zase odohrá veľkolepá svadba, kde sa budú stoly ohýbať a víno tiecť potokom. Príďte zažiť stredovekú zábavu so všetkým, čo k tomu patrí.   

 

Banskobystrický kraj

Tourism for all

Kedy: 27. 9. – 7.10. 2016

Kde: Banská Bystrica

Čas: podľa podujatia

Vstupné: podľa podujatia

Banská Bystrica oslávi Svetový deň cestovného ruchu viacerými zaujímavými podujatiami. Pre návštevníkov ponúkne 27. septembra bezplatný výstup na Hodinovú vežu s krásnymi výhľadmi. Koncom septembra si nenechajte ujsť svetelné inštalácie a efekty na Festivale svetla a tieňa. Začiatkom októbra na vás čakajú bezplatné prehliadky Stredoslovenského múzea a Medzinárodný festival outdoorových filmov.

 

Košický kraj

Svetový deň cestovného ruchu na Spiši

Kedy: 27. 9.- 30.9.  

Kde: Región Spiš  

Čas: podľa podujatia

Vstupné: podľa podujatia

Na Spiši si pre vás pripravili špeciálnu ponuku osláv do ktorej sa zapojilo množstvo subjektov. Zdarma si vychutnáte turistiku v Slovenskom raji, komentovaný výstup na najvyššiu slovenskú kostolnú vežu v Spišskej Novej Vsi či prehliadku podzemných priestorov Baníckeho múzea v Gelnici. Deti budú môcť preskúmať, čo robia bábky, keď sa nehrá divadlo alebo sa vyblázniť v spišskonovoveskom lanovom parku.   

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SACR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa