Krok vedľa: Číňania "zreštaurovali" úsek Veľkého čínskeho múru za použitia betónu

2016-09-26 08:00:00 |   |    | 

Príslušné čínske úrady zožali ostrú kritiku za nedávnu rekonštrukciu úseku Veľkého čínskeho múru, ktorý po tomto zásahu do veľkej miery stratil vzhľad historickej pamiatky. Povrch osemkilometrového úseku bol totiž v rámci obnovy zarovnaný tak, že pripomína betónový chodník.



 

Ako ďalej informovala spravodajská stanica BBC, účelom stavebnej úpravy bolo zamedziť rozpadávaniu muriva tejto jedinečnej stavby, zapísanej na zozname svetového dedičstva UNESCO.  Pri oprave však bol použitý piesok, vápno a betón. "Ide o skutočne nepeknú rekonštrukciu," priznal nemenovaný miestny činiteľ.

Hoci boli uvedené práce vykonané už v roku 2014, širšia verejnosť sa o nich dozvedela až v uplynulých dňoch po tom, ako sa na sociálnej sieti Weibo objavili fotografie zrekonštruovaného úseku, sprevádzané kritickými poznámkami tisícok užívateľov. Daný úsek múru sa nachádza v okrese Suej-čung pozdĺž hraníc s provinciou Che-pej.

Čínska vláda vydala špeciálne nariadenia na ochranu Veľkého čínskeho múru, ktorý sa rozpadáva na viacerých odľahlých miestach. Niektoré úseky boli v priebehu stáročí poškodené alebo celkom strhnuté. Podľa čínskych zákonov hrozí osobám usvedčeným zo zámerného poškodzovania tejto pamiatky až desať rokov za mrežami.

Na rozdiel od všeobecne rozšírených predstáv nie je Veľký čínsky múr jednou súvislou stavbou, ale systémom na seba nadväzujúcich obranných opevnení, ktoré sa nezriedka prekrývajú. Panovníci 13 čínskych dynastií ho budovali v priebehu takmer dvoch tisícročí.

Výstavba Veľkého čínskeho múru, chráneného UNESCO-m od roku 1987, trvala kontinuálne od roku 220 pred Kristom až do 17. storočia nášho letopočtu.  Súčasnú podobu získal múr za vlády dynastie Ming (14.-17. storočie n.l.). V tom čase išlo o najväčšiu vojenskú stavbu sveta. Účelom múru bolo chrániť čínsku ríšu pred nájazdmi zo severu. Podľa nových meraní mohla jeho celková dĺžka dosahovať takmer 22.000 kilometrov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa