Počiatky moderného bývania: V SNM vystavujú nábytok medzivojnového obdobia

2016-10-21 08:00:00 |   |    | 

Výber z uzavretej tvorby významného českého dizajnéra Jana Vaněka (1891 – 1962) je na výstave v Harmincovej sieni Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave pod názvom Civilizované bývanie pre každého. Exponáty sú z 20. a 30. rokov minulého storočia.



 

"Bolo to obdobie, kedy sa menila kultúra bývania. Priekopníkom v novom bývaní všedného dňa bol Jan Vaněk, ktorý spolupracoval s umelcami z celého sveta. Navrhoval a vyrábal nábytkové veci, mnohé z nich by mohli byť v mojom byte," na vernisáži ocenila kvalitu a nadčasovosť autorovej tvorby námestníčka generálneho riaditeľa SNM Gabriela Podušelová.

V oblasti životného štýlu sa vtedy do popredia dostávali požiadavky hygieny a účelovosti. Nastalo obdobie zmien v myslení a koncepcii interiérovej tvorby. Nábytok prestal byť architektúrou v malom, stáva sa nástrojom bývania čo najúčelnejším a najprimeranejším vo vzťahu k interiéru. Potvrdzujú to vybrané celky i samostatné diela: pánska a dámska izba, jedáleň, spálňa, rôzne kreslá, stolíky, taburety, skrinky, knižnica, stojanová lampa a ďalšie interiérové vybavenie bytu. Vo vitríne ich dopĺňajú modely nábytku, časopisy o bytovej kultúre, plagáty aj umelecké diela jeho spolupracovníkov. Napríklad veľkoplošný závesný gobelín Hrala si má milá s holubičkou od Antonína Kybala a obraz Kompozícia, ktorý namaľovala známa výtvarníčka Toyen (Marie Čermínová).

"Vzácnym exponátom je lavica z vily Tugendhat od Ludwiga Mies van der Rohe. Táto aj iné spolupráce so zahraničnými umelcami ho zaradili do svetového povedomia. Nebola to náhoda, lebo k nábytku mal vzťah už ako chlapec. Po štúdiách tento třebíčsky rodák prevzal od otca a zveľadil  rodinný podnik, ktorý sa v roku 1921 stal základom Spojených uměleckoprůmyslových závodů, neskôr najväčšej nábytkovej firmy v Československu a nositeľky najprogresívnejších trendov vo výrobe. Tu Vaněk realizoval svoje návrhy základných prvkov pristavovacieho nábytku, počiatku neskorších slávnych variabilných nábytkových zostáv," predstavil autora kurátor výstavy Jindřich Chatrný z Múzea mesta Brna.

Neskôr Vaněk v Brne a od roku 1934 v Prahe založil vlastné podniky spojené s bytovým dizajnom: SBS. Brno = Standard bytová společnost Brno, PMB Praha = Poradna moderního bydlení, DDZ Praha = Dílny pro dům a zahradu. Vydávanie jeho periodika Bytová kultura je dodnes považované za jeden z najpokrokovejších počinov v presadzovaní moderných smerov v interiérovej tvorbe. Spolupracoval s množstvom domácich a zahraničných osobností: Le Corbusier, Bruno Paul, Amédée Ozenfant, Walter Gropius, Bohuslav Fuchs, Jan Kotěra, Jaroslav Grunt či Adolf Loos.

Výstavu, ktorá potrvá do 2. apríla 2017, dopĺňa filmový dokument Životná a tvorčia cesta Jana Vaňka v premenách času. Jeho autor scenárista, režisér a kameraman Tomáš Řehořek ním približuje život a dielo tohto dizajnéra, architekta, teoretika, publicistu, vydavateľa, pedagóga a podnikateľa.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa