Originálna novinka: V Bratislave vám počasie prezradí most SNP

2016-10-19 08:00:00 |   |    | 

Most SNP v Bratislave od tohto týždňa svojimi farbami napovedať, aké počasie bude v hlavnom meste vládnuť v nasledujúci deň. Kým žltá bude avizovať prevažne slnečno, červená bude znamenať silný vietor a veľmi nepriaznivé počasie, modrá pripraví ľudí na zrážky a zelená zasa na hmlistý či oblačný deň.



 

Osvetlenie je nainštalované na veži UFO a v priestore podmostia pri zastávkach MHD. "Je to smart riešenie a presne to, čo chceme do budúcnosti. Chceme, aby bola Bratislava moderným mestom plným smart riešení a atraktívnych verejných priestranstiev," povedal počas spustenia osvetlenia primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Projekt funguje vďaka svietidlám vybaveným LED technológiou, ktoré pomocou riadiacich počítačov komunikujú s portálmi na predpoveď počasia a túto informáciu prinášajú následne širokej verejnosti.

Farebné svetlá budú podľa predpovede svietiť vždy večer každých 15 minút po dobu piatich minút tou farbou, aké má byť nasledujúci deň počasie. "Nastavili sme to na pár minút preto, aby Most SNP nebol stále v nejakej farbe, ale aby zostal aj v tej svojej decentnej bielej. Keď bude vôľa, aj čas sa dá nastaviť inak," uviedol Richard Procik, technický riaditeľ divízie verejného osvetlenia spoločnosti Siemens, ktorá projekt v spolupráci s hlavným mestom realizovala. Podľa Procika je toto dôkazom smart riešenia, kde jednotlivé systémy navzájom komunikujú. "Pred desiatimi rokmi sme si asi ťažko vedeli predstaviť, že by bola predpoveď počasia spojená s verejným osvetlením," skonštatoval. Ako podotkol, projekt nebol lacný, no je v ňom mnoho odpracovaných dobrovoľníckych hodín. Podľa primátora sa na ňom mesto finančne nepodieľalo.

Projekt osvetlenia s týmto špecifikom, ktorého autorom je Ondrej Riečičiar, predstavili už v roku 2015 v rámci platformy Mestské zásahy. Pôvodný nápad nasvietiť len vežu UFO na Moste SNP posunuli ďalej a osvetlenie rozšírili aj o priestor MHD priamo pod mostom. Riečičiar pre TASR uviedol, že takýto nápad funguje aj v Istanbule, kde je takto osvetlená jedna veža. "Myslím, že je to pekná idea a široký okruh ľudí sa môže jednoducho dozvedieť, aké bude na druhý deň počasie," povedal.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa