Nová ozdoba Betliara: Po rekonštrukcii sprístupnili Rímsky vodopád

2016-10-20 08:00:00 |   |    | 

V anglickom parku Andrášiovcov pri kaštieli Betliar sprístupnili po rozsiahlej rekonštrukcii Rímsky vodopád. Peniaze na jeho rekonštrukciu sa podarilo získať občianskemu združeniu Andoras, ktoré funguje pri Slovenskom národnom múzeu (SNM) – Múzeu Betliar.



 

"Vodopád bol niekoľko rokov v zlom stave. Bola dokonca ohrozená jeho existencia. Mal porušené murivá, zdeštruované kovové konštrukcie a celkovo bol sťažený prístup k tejto pamiatke. Takže to všetko bolo potrebné vyriešiť," uviedla pre TASR kultúrno–propagačná manažérka SNM - Múzea Betliar Judita Krajčiová.

V rámci rekonštrukcie opravili vodopád a zrevitalizovali i okolie. "Odstraňovali sa náletové dreviny a koreňové systémy. Veľmi dôležité bolo statické zabezpečenie objektu, pretože už bola narušená statika. Obnovili sa murivá, čistili sa vodné nádrže a vysadili sa aj nové dreviny," priblížila Krajčiová.

Rímsky vodopád, ktorý vyzerá ako zrúcanina rímskeho antického akvaduktu je podľa jej slov jednou z najzaujímavejších stavieb v parku, ktorý založil Leopold Andráši koncom 18. storočia. "Stavba bola zrealizovaná na základe projektu záhradného architekta Josefa Bergmanna v roku 1823," vysvetlila Krajčiová.

Zaujímavosťou podľa Krajčiovej je, že kedysi v ňom majitelia kaštieľa chovali ľadové medvede. "Bol to celkovo prvý chov ľadových medveďov nielen v Európe, ale celkovo aj vo svete. Spomína sa, že približne v roku 1909, keď bol syn predposledného majiteľa kaštieľa Karol Andráši IV. na poľovačke na tulene a medvede v Grónsku a Nórsku, doniesol si odtiaľ tri mláďatá ľadového medveďa. Chovali ich v bazéne pod vodopádom," prezradila.

Vodopád je súčasťou vodného systému parku. Betliarsky kaštieľ i park sú totiž podľa riaditeľa SNM - Múzea v Betliari Júliusa Barcziho postavené na močaristom podloží. "Je tu veľký problém s vlhkom a už Leopold Andráši tento problém vyriešil vodným systémom. Je to systém rybníkov, rigolov a odvodňovacích kanálov. Celý park je poprepájaný takýmito kanálmi. Keď prší alebo je zlé počasie, tak tieto kanály odvádzajú vodu," vysvetlil Barczi.

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis verí, že zrekonštruovaný vodopád bude počas budúcoročnej letnej turistickej sezóny veľkým lákadlom. Obnovy sa podľa jeho slov dočká i celý anglický park, ktorý je jedným z najväčších parkov na Slovensku. "Mala by sa budúci rok pripraviť projektová dokumentácia tak, aby v nasledujúcich rokoch mohlo dôjsť k jeho kompletnej obnove," uviedol pre TASR generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Dnes mohli návštevníci vidieť vodopád v celej jeho kráse. V najbližších dňoch však vodu zo systému vypustia. "Pretože efektný 'ľadopád', ktorý sa tam tvoril v zime, podstatne narúšal stav pamiatky," vysvetlila Krajčiová s tým, že opäť ho napustia v jarných mesiacoch.

Nadácia VÚB podporila rekonštrukciu Rímskeho vodopádu sumou 30.000 eur.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa