Silná výpoveď o Slovenskom štáte: Holokaust, nacizmus a propaganda na dobových zobrazeniach v SNG

2016-10-24 08:00:00 |   |    | 

Umenie a propagandu jedného z najkontroverznejších období novodobých dejín Slovenska mapuje doteraz najväčšia a zároveň najkomplikovanejšia výstava Slovenskej národnej galérie. Výstava Sen x skutočnosť s podtitulom Umenie & propaganda 1939 – 1945 sleduje prostredníctvom viac ako 1 200 diel postavenie, podoby a funkcie umenia a propagandy v rokoch existencie slovenského štátu.



 

Bola to jedna z najťažších výstav, aké sme pripravovali. Je to komplikovaná a zložitá téma a otvárame ju vo veľmi komplikovanej a zložitej dobe,“ povedala na dnešnej tlačovej besede generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Cieľom expozície umiestnenej na dvoch poschodiach sídelnej budovy SNG, v Esterházyho paláci na Námestí  Ľudovíta Štúra v Bratislave je ukázať na paradoxy fungovania vizuálneho umenia v doteraz viac či menej tabuizovaných kontextoch, ideologických aj sociokultúrnych väzbách vtedajšieho režimu. Vytvoriť si vlastný názor na výstavu Sen versus skutočnosť môže každý záujemca do 26. februára.

Návštevníkov prevedie tím kurátoriek týmito zložitými vzťahmi prostredníctvom malieb, sôch, kresieb, grafík, fotografií, ale aj filmu, úžitkového umenia a dizajnu. Dôležitou súčasťou sú texty k vystaveným dielam a aj sprievodný program, ktorý prinesie filmovú prehliadku, kurátorské sprievody a tiež diskusie s odborníkmi. Podrobne sa témou zaoberá vyše 400-stranový katalóg. K výstave, na ktorej spolupracovalo rekordných viac ako 40 galérií, múzeí, archívov aj majiteľov súkromných zbierok po celom Slovensku, ponúkne SNG od 31. októbra samostatnú webstránku http://senxskutocnost.sng.sk/ s množstvom textov, obrazového a zvukového materiálu.

Na výstave možno nájsť aj fotografiu z oslavy 53. narodenín Adolfa Hitlera pred národným divadlom v Bratislave, hajlujúcich občanov pri znení štátnej hymny počas osláv sviatku práce, protižidovské karikatúry, rôzne podoby osláv histórie Slovákov, ale aj kresby vytvorené v koncentračnom tábore Jozefom Fedorom či doklady o prenasledovaní účastníkov SNP. Výstava však podľa Alexandry Kusej nechce vynášať morálny súd, ponúka podrobný historický kontext diel a široký sprievodný a vzdelávací program. „Obsahuje veľa materiálu, ktorý sa dá zneužiť a my sme urobili všetko preto, aby sa tak nestalo,“ doplnila Kusá.

Ako na tlačovej besede povedala spoluautorka výstavy Katarína Bajcurová, výstava mapuje umenie a propagandu obdobia označovaného za kontroverzné, pričom tento prívlastok súvisí s tým, že výklady tohto obdobia, hlavne historické, nie sú jednotné. Ponúka prvé spracovanie tejto etapy našich dejín z pohľadu výtvarného umenia. Bajcurová upozornila, že výstava nevznikla na aktuálnu objednávku, aj keby sa to mohlo zdať, vzhľadom na dnešnú situáciu. Je výsledkom dvojročnej práce a predošlých projektov tímu kurátorov – Katarína Bajcurová (umenie), Petra Hanáková (propaganda) a Bohunka Koklesová (fotografia). Zároveň je pokračovaním snahy SNG spracovávať aj sporné obdobia v našej histórii a ich odraze vo výtvarnom umení. Expozícia Sen versus skutočnosť zároveň nie je podľa Bajcurovej iba o tzv. vysokom umení, nájdu sa na nej aj príklady tzv. nízkeho umenia a propagandy. Sleduje tak i kontexty doteraz považované za tabu, od umenia pracujúceho pre propagandu až po tvorbu nezávislú. Expozícia situovaná na dvoch poschodiach ide chronologicky, od budovania štátu až po Slovenské národné povstanie. Sleduje nielen propagandu, ale i tvorbu umelcov, ktorí boli v opozícii voči vtedajšiemu režimu, ako boli napríklad Miloš Alexander Bazovský a Arnold Peter Weisz-Kubínčan. Autorky výstavy odporúčajú všetkým návštevníkom podrobne čítať sprievodné texty, aby nepodľahli prvotným povrchným súdom. „Výstava nie je hodnotovo ľahostajná,“ zdôraznila Bajcurová. „Dôležité sú aj komentáre, aby boli poctivejšie čítané. My nemôžeme neukázať veci, ktoré v tom období reálne vznikli, ale vždy im nastavujeme iné zrkadlo, alebo iný obraz,“ doplnila pre médiá Bohunka Koklesová zodpovedná za fotografickú stránku výstavy. Podľa nej je „sen po skončení vojny, po skončení represií, odboj“ zastúpený najmä vo výtvarnom umení a tiež vo fotografiách SNP.

Plnohodnotnou súčasťou výstavy Sen x skutočnosť je bohatý sprievodný a vzdelávací program. Od 9. novembra až do 14. decembra sa v bratislavskom kine Slovenského filmového ústavu Lumiére uskutoční filmová prehliadka „Nástup... a čo bolo ďalej“ s výberom známych aj takmer zabudnutých filmov k obdobiu 1939 – 1945. Počas série nedeľných výkladov Siesta v galérii lektori postupne predstavia viaceré aspekty výstavy. Prvý výklad sa uskutoční 30. októbra o15:00. Na programe sú aj prednášky a odborné diskusie. Výstavu finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR sumou 60-tisíc eur a prispel aj Bratislavský samosprávny kraj. Výstava je súčasťou Mesiaca fotografie 2016.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, TASR
Zdroj: SITA / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa