Smutná správa z Japonska: Prvá dáma Everestu podľahla rakovine

2016-10-24 12:00:00 |   |    | 

Japonská horolezkyňa Džunko Tabeiová vystúpila v roku 1975 ako prvá žena v dejinách na najvyššiu horu sveta Mount Everest a ako prvej sa jej podarilo zdolať aj vrcholy všetkých kontinentov (Seven summits). Boj s rakovinou však vyhrať nedokázala.



 

Japonka Džunko Tabeiová sa narodila v roku 1939 vo Fukušime ako piate zo siedmich detí. Už ako 10-ročná začala so zdolávaním hôr a po ukončení štúdia anglickej literatúry na univerzite v Tokyu založila Dámsky horolezecký klub. Ako neskôr vyhlásila, dôvodom bola aj diskriminácia, akej musela ako žena v horolezeckých kruhoch čeliť. Niektorí muži s ňou odmietali loziť, iní ju podozrievali, že sa tejto činnosti venuje len preto, aby si našla manžela.

Hoci sa skutočne vydala za kolegu horolezca, jej láska k horám nezoslabla a ich zdolávaniu sa venovala aj po pôrode syna a dcéry. K prvým veľkým úspechom Džunko Tabeiovej patril výstup na japonskú horu Fuji a na švajčiarsky Matterhorn a v máji 1970 zdolala aj 7555-metrový štít Annapurna III. Po ňom si už trúfla aj na tú najväčšiu výzvu – Mount Everest.

Zohnať financie na takúto expedíciu nebolo jednoduché – Tabeiová si musela viackrát vypočuť, že „ženy by mali radšej vychovávať deti“.  A hoci napokon získala istú finančnú podporu od miestnych novín a televízie, každá z členiek expedície musela zaplatiť sumu vo výške približne priemerného mesačného platu. Horolezkyne preto šetrili, kde sa dalo – nepremokavé batohy a rukavice si ušili zo starých automobilových sedadiel a až v Číne nakúpili perie na výrobu spacích vakov.

Po dlhej príprava sa expedícia začiatkom roka 1975 vydala do Káthmandu, odkiaľ vyrazili smerom k vrcholu rovnakou cestou ako Sir Edmund Hillary a Tenzing Norgay v roku 1953. Spočiatku sa horolezkyniam darilo, začiatkom mája však ich tábor vo výške 6300 metrov zasiahla lavína a ženy aj šerpov pochoval sneh. Tabeiová stratila vedomie asi na šesť minút, kým ju nevyhrabal jej šerpa. Aj napriek tomu o dvanásť dní neskôr (16. mája 1975) vystúpila ako prvá žena v histórii na vrchol najvyššej hory sveta.

To však nie je jediné prvenstvo Džunko Tabeiovej. V júni 1992 zdolala Puncak Jaya a stala sa tiež prvou ženou na svete, ktorá zdolala vrcholy všetkých kontinentov (Seven summits). Od tej doby sa venovala ekologickej problematike, napríklad udržateľnému horolezectvu, problémom s odpadom v najvyšších horách aj ekologickej výchove a práci s deťmi.

Svoj posledný výstup absolvovala v roku 2011 so skupinou stredoškolákov na japonskú horu Fuji, čoskoro nato jej však diagnistikovali rakovinu. Vo štvrtok 20.10.2016 Džunko Tabeiová boj s týmto ochorením prehrala. Česť jej pamiatke.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, wikimedia. facebook
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa