Na zámok v Bojniciach prišli reštaurátori: Obnovujú nástenné maľby v Strednom hrade

2016-11-25 08:00:00 |   |    | 

Vybrané miestnosti Stredného hradu Bojnického zámku obsadili v tomto období odborníci na reštaurovanie. Práce, ktorých cieľom je zakonzervovanie i reštaurovanie nástenných malieb v tejto časti národnej kultúrnej pamiatky, by mali potrvať do konca tohto roka.



 

"Konkrétne ide o nástenné maľby, ktoré sa nachádzajú v Strednom hrade na prvom a druhom poschodí. Ide o priestory Modrého salónu, Veľkej siene na prvom poschodí, Zeleného salónu, Veľkej siene na druhom poschodí, Mramorovej siene a Erbovej siene," spresnila kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková. Nástenné maľby sa podľa nej priebežne reštaurujú podľa toho, kedy je to potrebné. "Už teraz taktiež nadišiel ten čas, kedy bolo treba nástenné maľby očistiť od nánosov, depozitov, upevniť uvoľnené časti omietky, doplniť chýbajúce časti, spraviť farebné retuše. Už bol najvyšší čas, pretože niektoré priestory boli v horšom stave," zdôvodnila potrebu prác.

Nástenné maľby, ktoré reštaurujú odborníci, majú približne 120 rokov. "Ide o hodnotnú, prezentovanú časť takzvanej neogotiky alebo teda obdobia, kedy bolo veľmi v móde vracať sa v nemecky hovoriacich krajinách do obdobia silnej gotiky a na tomto hrade sa práve z tohto obdobia prezentovali v Strednom hrade výmaľby, plus celá výzdoba interiérov," ozrejmil Mário Flaugnatti, akademický maliar a zodpovedný reštaurátor. Ide podľa neho o priestory, ktoré patria k najhodnotnejším a najkomplexnejšie zachovaným z tohto obdobia na Slovensku.

K prácam pristúpili odborníci vzhľadom na poškodenie malieb, ktoré bolo podľa Flaugnattiho také, že návštevníci nemali komplexný zážitok o ich kvalite. "Výmaľby dokončili v roku 1897, vtedy sa už farby vyrábali aj priemyselne a celý problém spočíva v tom, že v podkladových vrstvách je málo pojiva a v zásade ďalšia vrstva, v ktorej je už maľovaný dekor, má slabú súdržnosť podkladov. Farba sa teda uvoľňuje a odpadáva," opísal. Poškodenie je však, ako doplnil reštaurátor, aj mechanické, kvalitu malieb ovplyvnilo v minulosti aj zatekanie či dlhodobá veľká zmena teplôt. "V minulosti sa trikrát tieto miestnosti reštaurovali, ale je potrebné v nejakých časových intervaloch tú obnovu zachovať, aby sme predĺžili životnosť na neobmedzene," skonštatoval.

Reštaurátorským prácam v miestnostiach predchádzal takzvaný reštaurátorský prieskum, ktorý zadefinuje poškodenia, ich rozsah a spôsob obnovy. "Deštruované časti musia byť zmapované natoľko, aby po ich odstránení sa dali nahradiť. Tie časti, ktoré už deštruované sú, musíme odstrániť, podklad vyspraviť, to znamená, že veľakrát používame tmely alebo aj omietky a povrchy sa farebne dopĺňajú," priblížil zodpovedný reštaurátor. Dopĺňať na maľbe človeka napríklad fúzy, však môžu odborníci len vtedy, keď na 100 % vedia, že vyzerali tak alebo onak, vysvetlil Flaugnatti. "Reštaurátor by si nemal vymýšľať, to je zásada," podčiarkol.

Počas realizácie reštaurovania sú dočasne vyňaté z prehliadkovej trasy poschodia, kde práce aktuálne prebiehajú. "Suma zazmluvnených prác je približne na úrovni 60.000 eur," vyčíslila kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice.

Komplexnejšie reštaurovanie nástenných malieb na zámku prebiehalo v rokoch 1982 a 1983, a to rovnako na strednom hrade, následne sa v roku 1994 robili farebné retuše a potom čiastkové práce v Zelenom a Poľovníckom salóne, konkrétne v rokoch 2006 a 2014, pripomenula Gordíková.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa