Dokonalá nádhera: V Tatrách dnes otvárajú ľadový dóm, máme FOTO

2016-11-25 12:00:00 |   |    | 

Sochy v gotickom štýle, detailné línie a dielo pripomínajúce oltár Majstra Pavla z Levoče. Aj takýto je tohtoročný Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, ktorý je pre návštevníkov otvorený od dnešného dňa. Špeciálne chladenie pod kupolou ukrýva 90 ton ľadu v 720 ľadových blokoch, ktoré 15 sochári spolu s pomocníkmi premenili počas troch týždňov na dielo s témou spišskej gotiky.



 

Už štvrtý rok bude táto atrakcia zimnej sezóny v slovenských veľhorách lákať návštevníkov. "Tatranský dóm je oproti minulému roku opäť väčší, pričom na jeho stavbu bolo použitých až 90 ton ľadu, čo je o 20 ton viac ako minulý rok, ktoré boli v štyroch kamiónoch dovezené na Hrebienok od začiatku novembra, pričom posledná dodávka ľadu dorazila na Martina 11. novembra. Hlavným staviteľom diela s témou spišskej gotiky je sochár Adam Bakoš, ktorý sa tejto pozície zhostil už po druhý raz, keďže si úlohu hlavného staviteľa tatranského unikátu vyskúšal aj minulý rok," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová.

Počas tvorby ľadovej krásy pracovali sochári desať až dvanásť hodín denne pri teplote okolo mínus sedem stupňov Celzia v špeciálnej kupole, ktorá chráni dielo pred teplým počasím a vďaka klimatizácii tak udržuje teplotu stabilne pod nulou. Za takmer tri týždne stavitelia vytvorili gotický chrám, ktorého súčasťou je oltár so sochou Panny Márie so žehnajúcim Ježišom či socha Majstra Pavla z Levoče, ktorá sa nachádza v klenbách napravo od oltára, ako aj ďalšie sochy na oltári s témou spišskej gotiky ako socha sv. Jakuba, sv. Barbory, sv. Márie Magdalény či sv. Antona Pustovníka.

Ľadové dielo je doplnené umeleckými výplňami gotických okien z taveného skla, ktorých autorom je Achilleas Sdoukos. "Projekt Tatranského ľadového dómu ma veľmi zaujal. Bolo pre mňa veľmi inšpiratívne tvoriť takéto monumentálne dielo zo skla. Zároveň to bola pre mňa veľká česť spolupodieľať sa na tejto krásnej myšlienke, ktorá je zhmotnená v unikátnej ľadovej architektúre. Mojou úlohou bolo dostať do jedného diela sakrálny motív, čo symbolizuje Bohorodička v centrálnom okne, spolu s motívmi našich Tatier, ktorými sú Kriváň a plesnivec v bočných oknách, a vytvoriť tak niečo výnimočné. Snažil som sa v skle zachytiť význam tohto majestátneho oltára ako symbolu tohto miesta," opísal Achilleas Sdoukos.

Nevšedný priestor je využívaný aj na konanie svadieb či zásnub, pričom počas minuloročnej zimy sa tu uskutočnilo päť svadieb a jedny oficiálne zásnuby. V minuloročnej sezóne Tatranský dóm navštívil rekordný počet návštevníkov, a to až 218.000 a bol otvorený 137 dní. "Tatranský ľadový dóm bude otvorený denne od 9.00 do 16.30 h, pričom počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené. Vstup do unikátnej ľadovej baziliky je pre návštevníkov bezplatný. Okrem toho počas celej hlavnej zimnej sezóny chystáme v jeho priestoroch pre návštevníkov pravidelne každú nedeľu o 15.30 h koncerty a hudobné vystúpenia, pričom začíname sériou adventných koncertov. Otvárací koncert je naplánovaný už na nedeľu 27. novembra," doplnila Žigová.

Sprístupnením Tatranského ľadového dómu sa tak vo Vysokých Tatrách symbolicky otvára zimná sezóna 2016/2017. Jej štart je spojený aj s prvou lyžovačkou v Tatrách, ktorá začne v sobotu 26. novembra na Štrbskom Plese na zjazdovke Interski.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa