Katarské aerolinky spustili najdlhší komerčný let na svete

2017-02-07 12:00:09 |   |    | 

Katarská letecká spoločnosť Qatar Airways spustila prevádzku časovo najdlhšieho pravidelného komerčného letu bez medzipristátia.



Boeing 777-200LR linky QR920 pristál v pondelok o 07.25 h miestneho času (v nedeľu o 19.25 h SEČ) po 16 hodinách a 23 minútach letu z katarskej Dauhy v novozélandskom Aucklande.

Na trase dlhej 14.535 kilometrov prekročil boeing desať časových pásiem a letel ponad päť krajín.
      Ako poznamenala BBC, najdlhšia doba letu nemusí vždy korešpondovať s najdlhšou vzdialenosťou. Nová linka Qatar Airways je síce najdlhšou, čo sa týka času, ktorý strávi lietadlo vo vzduchu, ale rekord týkajúci sa vzdialenosti patrí v súčasnosti aerolíniám Air India, ktoré prevádzkujú let z indického hlavného mesta Naí Dillí do San Francisca v Spojených štátoch merajúci 15.127 kilometrov.

Dobu letu pritom závisí od vetra, resp. protivetra. Vzhľadom na protivietor bude spiatočný let z Aucklandu do Dauhy trvať podľa stránky Qatar Airways asi o hodinu dlhšie.

Z historického hľadiska väčšinu diaľkových trás prevádzkovali letecké spoločnosti Singapore Airlines a austrálska Qantas. V súčasnosti sa tejto praxe ujímajú ďalšie aerolínie, ako napríklad Emirates. Qantas vlani oznámil, že od marca 2018 bude prevádzkovať priamy let medzi Perthom a Londýnom, ktorý potrvá 17 hodín. S príchodom Boeingu 777-8X v roku 2022 sa očakávajú nové vzdialenostné rekordy, keďže sa plánujú priame letecké spojenia medzi New Yorkom a Sydney, či Sydney a Londýnom.

Zdieľať článok na Facebooku
TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa