O FIRST MINUTE zájazdy je obrovský záujem: Vieme, kam a za koľko pocestujú Slováci tento rok

2017-03-14 12:00:00 |   |    | 

Slováci si vyberajú, kam pôjdu tento rok v lete na dovolenku. Z prvých ukazovateľov je jasné, že po niektorých destináciách je vyšší dopyt ako vlani, a to až o 45 %. Počas minulého leta si dovolenkári vyskúšali, čo znamenajú vypredané kapacity v obľúbených destináciách, preto zájazdy do týchto obľúbených krajín nakupujú v predpredaji viac ako vlani o takomto čase. Navyše sa znovu zvyšuje záujem o dovolenky v destináciách, ktoré v minulom roku zažili útlm, čo platí predovšetkým pre Egypt.



 

Aktuálne predpredaje zájazdov ukazujú, že najväčší dopyt bude aj tento rok po európskych prímorských destináciách. Grécko, ktoré je pre leteckú dovolenku vždy destináciou číslo jedna, vykazuje nárasty predajov až o 11 %. Vďaka upokojeniu situácie, dohode s Tureckom i dobrej cene rastú predaje zájazdov aj na ostrovy Rhodos a Kos, ktoré sa zaoberali riešením utečeneckej krízy.

Veľmi dobre sa predávajú zájazdy do Egypta – Česi a Slováci tak ukazujú, že sa do tejto destinácie neboja cestovať a tráviť tu dovolenku. Záujem je aj o aprílové a májové dovolenky v Egypte, v tomto období je možné nájsť zájazdy už za prvé last minute ceny.

Z tzv. FIRST MINUTE zájazdov si môžu záujemcovia vybrať do konca marca. Veľkou motiváciou pre zakúpenie letnej dovolenky v prvých mesiacoch roka je predovšetkým maximálny výber z ubytovacích, ale aj termínových kapacít. Najväčší záujem o kúpu FIRST MINUTE zájazdov majú už tradične rodiny s deťmi alebo veľké skupiny ľudí.

 

Akciové ceny pre rodiny s deťmi

Hlavným dôvodom, prečo dovolenkári volia nákup zájazdu v režime FIRST MINUTE, sú najmä akciové ceny pre rodiny s deťmi – deti môžu ísť zadarmo alebo len za cenu letenky. Najčastejšie sú extra ponuky pre vekovú kategóriu 6 – 12 rokov, výnimkou však nie sú ani zľavy pre dospievajúcich vo veku 15 – 18 rokov. Záleží na konkrétnych ponukách cestovných kancelárií. Práve preto je nutné ponuky jednotlivých usporiadateľov dobre porovnať a zistiť, aký typ zľavy je pre danú rodinu / skupinu výhodnejší. Niekedy akcia "dieťa zadarmo" môže byť menej výhodná ako časová zľava, ktorú by uplatnil dospelý. Preto sú populárne portály, ktoré toto porovnanie umožňujú na jednom mieste," hovorí riaditeľka dovolenkového biznisu STUDENT AGENCY Eva Sedlmajerová.

Okrem zliav ponúkajú FIRST MINUTE zájazdy ďalšie zaujímavé výhody: Sú to napríklad symbolické zálohy; niektoré cestovné kancelárie potom ponúkajú možnosť zmeny zájazdu až týždeň pred odletom alebo napríklad výlet v destinácii zadarmo," upresňuje Eva Sedlmajerová.

 

O dovolenku v Grécku či Egypte je znovu záujem

Najžiadanejšími leteckými destináciami pre leto 2017 sú Grécko, Bulharsko, Španielsko a Egypt. Zvýšený záujem o dovolenku v Egypte alebo na gréckych ostrovoch Kos, Rhodos a Lesbos dokazuje, že sa klienti cestovných kancelárií začínajú vracať aj do regiónov, o ktoré nebol z dôvodu utečeneckej krízy alebo zhoršenej bezpečnostnej situácie taký záujem. Stagnujú len predaje zájazdov do Tuniska. Predpokladáme, že tieto zájazdy sa budú kupovať predovšetkým na poslednú chvíľu podľa aktuálnej situácie," dodáva Eva Sedlmajerová.

Priemerné ceny zájazdov sa pohybujú podľa zvolených destinácií – za týždennú dovolenku s all inclusive v sezóne v Grécku, Bulharsku alebo Španielsku zaplatia záujemcovia aktuálne okolo 600 eur na osobu, ale záleží na kvalite a umiestnení hotela. Pozorujeme mierny nárast cien u zájazdov do Španielska, kde zafungoval fakt, že vlani bol po tejto destinácii enormný dopyt. Naopak, pokles cien je viditeľný u zájazdov do Turecka a Tuniska,“ dopĺňa Eva Sedlmajerová.

 

Do Chorvátska na „dovolenku pri mori na skok"

Ako dovolenkovú destináciu s vlastnou dopravou si Česi a Slováci najčastejšie vyberajú stále Chorvátsko a Taliansko. Oproti minulému roku rastie aj dopyt po letnej dovolenke v Rakúsku a na Slovensku. A záujem je aj o exotiku - vyhľadávané sú zájazdy na niektoré ostrovy Thajska alebo Bali.

Všeobecne je najväčší záujem o týždňové pobyty v 3* a 4* hoteloch s polpenziou alebo all inclusive. Oproti minulým sezónam Česi a Slováci zmenili svoje správanie a preferujú dovolenky s kompletným stravovacím servisom.

Pre vyššie nároky na stravovanie, ale aj záujem o kvalitnejšie ubytovanie či nadštandardné služby, je práve pri zakúpených zájazdoch do Chorvátska zrejmý nárast cien až o 15 %, a to z toho dôvodu, že Česi a Slováci čoraz častejšie namiesto do apartmánu mieria do chorvátskych hotelov. „Chorvátsko je tiež typickou krajinou pre tzv. dovolenku “pri mori na skok", pretože niektorí dovolenkári sa tam vydávajú na predĺžený víkend. Stále častejšie zariaďujeme aj letecké dovolenky na pár dní – napríklad manažérom vyhovuje krátka dovolenka s pripojením na internet, aby mohli byť v spojení s firmou aj počas svojej krátkej dovolenky," hovorí Eva Sedlmajerová. Krátkym dovolenkám navyše praje aj priaznivé rozloženie tohtoročných veľkonočných, májových či septembrových sviatkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa