Svokra Európy: Rakúsko si pripomína jednu z najvýznamnejších žien dejín

2017-04-26 12:00:00 |   |    | 

V máji uplynie 300 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších žien európskych dejín. Cisárovnú Máriu Teréziu si Rakúsko pripomína na štyroch výstavách vo Viedni a Dolnom Rakúsku, jednu z nich môžete navštíviť neďaleko slovenských hraníc - v priestoroch nádherného zámku Schloss Hof, ktorý bol jej vidieckym sídlom.



 

Viedenskú rodáčku Máriu Teréziu (13.5.1717-29.11.1780) svet pozná ako kráľovnú, cisárovnú, vojvodkyňu, osvietenú panovníčku a reformátorku. Bola najvýznamnejšou ženou dlho vládnucej habsburskej dynastie v Európe a kľúčovou postavou v politike 18. storočia.

 

Neľahký začiatok

Keď sa 13. mája 1717 narodila vo Viedni Mária Terézia, ešte nič nenasvedčovalo tomu, že sa stane jednou z najvýznamnejších osobností európskych dejín. Jej otec síce Pragmatickou sankciou zaistil nedeliteľnosť habsburských území a pre svoju dcéru pripravil cestu na trón, aby sa však stala skutočne akceptovanou panovníčkou, musela o svoje uznanie ešte dlhé roky bojovať. Obdobie jej vlády sa tak stalo aj obdobím krutých vojen.

 

Úspechy a tienisté stránky

40-ročné obdobie vlády tejto významnej panovníčky nazývanej aj „svokra Európy“, túto prezývku získala vďaka svojej sobášnej politike, sa vyznačovalo množstvom vojen, utrpením a netoleranciou, ale aj modernizáciou, reformami a zmyslom pre umenie. Oblasti ako štátna správa, daňovníctvo, administratíva, školstvo, univerzity alebo vojsko boli zasiahnuté reformami, ktoré položili základ moderného štátu v dnešnom zmysle. Jej morálne názory však boli v silnom protiklade s osvietenským myšlienkovým bohatstvom danej doby. Vďaka jej záujmu o umenie a silným reprezentatívnym potrebám boli vybudované také kultúrne poklady ako zámok Schönbrunn či vidiecke sídlo zámok Schloss Hof.

 

Fascinujúca história na originálnych miestach

Výstava „300. jubileum Márie Terézie – strategička – matka – reformátorka“ predstaví úspechy, ale aj tienisté stránky tejto dôležitej panovníčky. Téma výstavy na zámku Schloss Hof, ktorá rozoberá zahraničnú politiku obdobia vlády Márie Terézie nesie názov  „Spojenci a nepriatelia“. Na loveckom zámku Niederweiden sa návštevníci dozvedia viac na tému „Modernizácia a reformy“. Tí, ktorí budú mať chuť navštíviť aj výstavy vo Viedni, v múzeu nábytku Hofmobiliendepot môžu obdivovať exponáty na tému „Rodina a dedičstvo“ a v múzeu kočov – Kaiserliche Wagenburg Wien je rozpracovaná zaujímavá téma s názvom „Ženská sila a životný elán“. Vďaka týmto štyrom výstavným miestam získa návštevník kompletný prehľad o živote Márie Terézie a o jej kvalitách panovníčky, reformátorky, matky a podporovateľky umenia.

 

Kúsok od Bratislavy

Dve z výstav (zámky Schloss Hof a Niederweiden) môžete navštíviť neďaleko Bratislavy. Okrem 13 nových priestorov sprístupnených verejnosti je tam prvýkrát na výstave audiosprievodca v slovenčine. Nechýbajú ani slovenské texty v každom priestore, kde v letnom období bývala Mária Terézia. Návštevník spozná vdovský apartmán, ktorý po smrti jej manžela vytvoril dvorný architekt Franz Anton Hillebrandt. Sú v ňom veľkoplošné maľby rodinných potomkov panovníčky, ktorá mala 16 detí a 50 vnúčat.

Návštevník sa na výstave okrem súkromia dozvie viac aj o jej politickej činnosti – priblíži si ňou vedené vojny, spozná významných vojvodcov i vtedajšie vyznamenania zavedené panovníčkou. Dôležitou časťou expozície sú korunovácie Márie Terézie v Bratislave a Čechách i Jozefa II. za cisára Svätej ríše rímskej.

Na tri kilometre vzdialenom zámku Niederweiden, ktorý Mária Terézia tiež dala veľmi zveľadiť, sú dokumentované jej zásluhy orientované na blaho štátu a obyvateľov. Položila základy štátu v dnešnom ponímaní. Okrem povinnej školskej dochádzky urobila mnoho politických rozhodnutí v štátnej správe, daňovom systéme, poľnohospodárstve, súdnictve, zdravotníctve či vojenskej, cirkevnej a iných reformách. Založila univerzity a ďalšie dôležité inštitúcie. Z nich niektoré existujú dodnes.

Výstavy potrvajú do 29. novembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Schloss Hof
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa