Kedysi pýcha Južnej Ameriky, dnes hotové smetisko: Aktuálne FOTO jazera Titicaca trhá srdce

2017-03-27 12:00:00 |   |    | 

Starovekí Inkovia verili, že v hlbokých modrých vodách jazera Titicaca na hraniciach medzi Bolíviou a Peru sa zrodilo samo Slnko. Kedysi bolo ozdobou celej Južnej Ameriky, živilo tisíce miestnych obyvateľov a jeho krásu obdivovalo každý rok takmer milión turistov z celého sveta. Dnes je to všetko len smutnou spomienkou. Najväčšie jazero v Južnej Amerike pripomína obrovské smetisko.



 

Jazero Titicaca je so svojou rozlohou 8 800 km² najväčším jazerom v Južnej Amerike. Nachádza sa na hraniciach medzi Peru (55% rozlohy) a Bolíviou v nadmorskej výške približne 3 800 m n. m. Podľa sprievodcov sa jeho názov správne vyslovuje „Titichacha“ čo v preklade znamená „sivá puma,“ ktorú tvar jazera pripomína pri pohľade zhora (z východu na západ).

Turisti si však pri plavbe po jeho hladine odjakživa vychutnávali hlavne výhľad na snehom pokryté vrcholce Ánd aj množstvo plávajúcich a prírodných ostrovov.

Dnes sa však už na krásy okolia len ťažko dokážu sústrediť. Brehy jazera sú pokryté mŕtvymi žabami, plechovkami od farieb, pneumatikami a vrecami plnými rozmáčaných odpadkov. Ešte väčšie nebezpečenstvo sa ukrýva v jeho vode – nachádza sa tam toxické množstvo olova a ortuti, ktoré ničí nielen zvieratá, ale aj asi 1,3 milióna miestnych obyvateľov, ktorí tu žijú.

Nie je však žiadnym prekvapením, že za hroziacu ekologickú katastrofu môžu opäť ľudia. Do jazera vtekajú splašky z okolitých miest a nelegálne zlaté bane vysoko v Andách vypustia podľa New York Post do rieky, ktorá končí v Titicace, ročne asi 15 ton ortuti. Aktivistom sa už podarilo upriamiť na tento problém aj pozornosť kompetentných; vlády Peru a Bolívie podpísali ešte v januári 2016 dohodu, podľa ktorej použijú viac ako pol miliardy dolárov na boj s týmto problémom. Ako však dokazujú najnovšie fotografie, výsledky sú stále v nedohľadne.

 

Foto: TASR / AP

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa