Kam a za koľko cez Veľkú noc: Slováci mieria do európskych metropol, na lyže aj do Egypta

2017-03-30 00:00:00 |   |    | 

Počas veľkonočných sviatkov si Slováci a Česi užívajú dlhšie voľno, spolu s Veľkým piatkom a Veľkonočným pondelkom zostávajú doma až štyri dni. Mnoho ľudí tak využilo veľkonočné sviatky na cestovanie. A rovnako to bude aj tento rok.



 

Minuloročná Veľká noc bola na konci marca, v tomto roku bude zhruba o 3 týždne neskôr, a to od 14. do 17. 4. S neskorším dátumom sviatkov je spojený aj výber dovoleniek. Zatiaľ čo v minulom roku vyrazilo veľa Čechov a Slovákov ešte na lyže do Rakúska či Talianska, v tomto roku sa dá očakávať nárast počtu klientov, ktorí využijú Veľkú noc na absolvovanie kratších poznávacích zájazdov, a to práve vďaka neskoršiemu dátumu sviatkov, ktoré by mohli priniesť lepšie a hlavne teplejšie počasie,“ hovorí Eva Sedlmajerová, riaditeľka dovolenkového businessu STUDENT AGENCY.

Ceny poznávacích zájazdov sa potom líšia podľa dĺžky pobytu a aj požadovaných služieb. Jednodňový poznávací zájazd do Krakova autokarom sa dá kúpiť od niekoľko desiatok eur, štvordňové, teda „celo-veľkonočné“ zájazdy sa pohybujú do 190 eur za osobu. Okrem poznávacích zájazdov si môžu klienti na vyhľadať aj zájazdy na veľkonočné trhy do Rakúska. V ponuke sú aj zájazdy na ľudové slávnosti a festivaly spojené s Veľkou nocou – napr. veľkolepé sprievody v Španielsku alebo v Taliansku.

Najväčší záujem zo strany klientov, ktorí sa rozhodli na tieto štyri dni vycestovať, je podľa štatistík o Rím, Vatikán, Benátky, Londýn alebo Paríž. Zatiaľ čo do Ríma či Vatikánu mieria ľudia, ktorí si chcú v meste okrem pamiatok užiť napríklad aj veľkonočnú atmosféru, do Londýna a Paríža sa dá vycestovať za pamiatkami a nákupmi, ktoré je možné skĺbiť napríklad s návštevou Disneylandu. Populárne sú aj zájazdy na kvetinové slávnosti v Holandsku,“ dodáva Sedlmajerová.

To, že je o tieto metropoly veľký záujem zo strany klientov práve cez veľkonočné sviatky, potvrdzuje aj obchodná riaditeľka autobusovej dopravy RegioJet Marcela Hamříková: Zaznamenali sme veľký záujem o Benátky a Londýn, v požadovanom veľkonočnom voľne máme na našich autobusových linkách do týchto dvoch metropol posledné voľné miesta. Veľmi populárne sú na Veľkú noc aj bližšie cesty do okolitých štátov, napr. do Viedne alebo do Budapešti. Práve do maďarského hlavného mesta máme aktuálne niektoré autobusy vypredané a pre veľký záujem našich cestujúcich pridávame posilové spoje. Ak budú naplnené aj tie, sme pripravení pridávať ďalšie.“

Ceny lístkov z Bratislavy do Budapešti sa pohybujú od 8 eur, do Benátok od 19 eur, do Londýna od 33 eur. Okrem spomínaných destinácií sa autobusmi RegioJet dostanú cestujúci z Bratislavy napríklad do Berlína (od 19 eur), Kodane (od 33 eur) alebo do Amsterdamu (od 33 eur).

Záujem je aj o cesty vlakmi RegioJet – či už na výlety do susednej Prahy, Olomouca a Brna. RegioJet bude najmä na spoj z Prahy na Slovensko dávať do predaja posilové vozne, vzhľadom na to, že už v tejto chvíli je bežná kapacita súprav niektorých spojov vypredaná – napríklad na predveľkonočný štvrtok. No aj tí, ktorí plánujú ísť na predĺžený víkend kamkoľvek v rámci Česka i Slovenska, by nemali s rezerváciou na vlaky otáľať. Záujem o cestovanie bude značný – podobne ako pred vianočnými sviatkami.

Tohtoročný priaznivý termín veľkonočných sviatkov však ponúka aj ďalšie cestovateľské možnosti. Vidíme významný nárast predaja zájazdov do Egypta – aktuálne až trojnásobný oproti vlaňajšku. To súvisí jednak s ideálnym termínom Veľkej noci, ale aj s faktom, že situácia v Egypte je pokojná a ceny zájazdov sú veľmi priaznivé,“ uvádza Eva Sedlmajerová. Okrem Egypta mieria klienti STUDENT AGENCY aj do Spojených arabských emirátov, Španielska alebo na jarnú Malorku, či celoročne obľúbené Kanárske ostrovy.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock, TASR / AP, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa