Dobré vedieť: Najdôležitejšie správy zo sveta cestovania za uplynulý týždeň

2017-04-09 00:00:01 |   |    | 

Uplynulý týždeň bol opäť bohatý na udalosti, ktoré sa týkajú cestovania. Prinášame vám ich rýchly prehľad, aby vám pri spoznávaní sveta už nič dôležité neuniklo.



 

Prísnejšie kontroly na hraniciach

V zmysle nariadenia Európskej únie sa v piatok menili pravidlá kontroly na všetkých vonkajších hraniciach Schengenu. Pri prekročení hraníc budú policajti preverovať údaje cestovných dokladov v národných i medzinárodných databázach odcudzených, protiprávne používaných, stratených či neplatných dokladov. Je to odozva na teroristické útoky spáchané v posledných rokoch v niektorých členských štátoch.

Polícia upozornila, aby cestujúci pri plánovaní svojej cesty s touto elektronickou kontrolou dokladov, ktorá si vyžiada viac času, rátali. Aby cestujúci svoj let nezmeškali, ideálne je prísť na letisko aspoň 2,5 hodiny vopred a na hraničnú kontrolu sa dostaviť minimálne 1,5 hodinu pred odletom. Viac tu.

 

V pondelok otvorili 5. najvyšší mrakodrap sveta

V kórejskom Soule „pokrstili“ v nedeľu slávnostným ohňostrojom 554,5-metrovú  Lotte World Tower, piatu najvyššiu budovu sveta.

Od pondelka už oficiálne funguje. V spodnej časti sú obchody, na 14. – 38. podlaží kancelárie, na poschodiach 42 – 71 byty a na podlažiach 76 až 101 sedemhviezdičkový hotel. Nad nimi sa nachádzajú súkromné kancelárie a na vrchole (117. – 123. poschodie) vyhliadkové plošiny. Viac tu.

 

Taliansko dočasne zavedie kontroly aj na vnútorných schengenských hraniciach

V súvislosti s konaním 43. summitu skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v Taormine na Sicílii (26. a 27. mája) Taliansko dočasne zavedie hraničné kontroly aj na svojich vnútorných schengenských hraniciach, a to od polnoci 10. mája do polnoci 30. mája. Na vstupoch a výstupoch z Talianska sa preto očakávajú dopravné zápchy.

Talianske ministerstvo odporúča necestovať v čase summitu G7 do Taorminy, kde budú prijaté prísne bezpečnostné opatrenia a bude tam obmedzená doprava vrátane námornej.

 

Nová slovenská letecká spoločnosť chce spustiť vnútroštátne linky

Slovenská letecká spoločnosť Blue Slovakia sa priblížila k získaniu oficiálneho povolenia na prevádzkovanie vnútroštátnej leteckej prepravy. Pripravovaná nízkonákladová regionálna letecká spoločnosť chce poskytovať regionálne letecké služby v Slovenskej republike.

Konateľ Ľubomír Kolárik predpokladá, že osvedčenie leteckého prevádzkovateľa na Dopravnom úrade a licencie na Ministerstve dopravy a výstavby SR získa pred koncom roku 2017. Už od mája chce prevádzkovanie letov realizovať pod Osvedčením leteckého prevádzkovateľa (AOC) VAN Air Europe, pričom obchodne má byť celá činnosť plne prevádzkovaná pod menom spoločnosti Blue Slovakia. Tá plánuje spustiť vnútroštátne linky medzi najväčšími slovenskými letiskami, ako sú Bratislava, Košice, Poprad-Tatry, Sliač, Žilina či Piešťany.

 

Letisko Praha v najbližších desiatich rokoch investuje 1 miliardu eur do rozvoja

Letisko Praha ohlásilo masívne investície. V najbližších desiatich rokoch plánuje dať na zvýšenie kapacít vzhľadom na očakávaný nárast počtu cestujúcich 1 miliardu eur. Letisko by malo v budúcnosti ročne vybaviť 21 miliónov cestujúcich. Maximálna kapacita letiska aktuálne predstavuje okolo 15,5 milióna cestujúcich ročne.

K zvýšeniu kapacít má prispieť predovšetkým výstavba nových odletových a pristávacích dráh rovnako ako rozšírenie Terminálu 2, ktorý vybavuje lety do krajín schengenského priestoru. Z Prahy sa aktuálne priamo lieta do 105 destinácií v 39 krajinách sveta.

 

Stropkov a poľský Rzeszow spojí cykloturistická trasa s vyhliadkovou vežou

Stropkovská samospráva uspela s partnerským mestom Rzeszow so spoločným projektom zameraným na cyklistickú infraštruktúru a turizmus, ktorý získal podporu z programu poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce Interreg.

Jednou z nosných aktivít bude vyznačenie cykloturistickej trasy zo Stropkova po slovensko-poľskú hranicu a poľský partner bude pokračovať so značením od spoločnej hranice do Rzeszowa. Trasa bude sčasti kopírovať historickú cestu známu ako Jozefínka, ktorá viedla regiónom ešte v časoch monarchie. V okolí Stropkova pribudnú informačné tabule, oddychové altánky a novou atrakciou bude 15 metrov vysoká vyhliadková veža. Projekt počíta aj s vytvorením mobilnej aplikácie a hry.

 

Ženevská radnica schválila kúpanie hore bez v prírodných vodách

V Ženevskom jazere a rieke Rhône sa môžu ženy po takmer 90 rokoch opäť beztrestne kúpať hore bez. Ženevská radnica totiž v stredu schválila úpravu nariadenia z roku 1929, ktoré zakazovalo ženám plávať v hlavných mestských vodných tokoch hore bez. Zmena sa nevzťahuje na verejné bazény a nepovoľuje ani plávanie v nahom stave.

Kuriózne nariadenie sa dostalo na pretras v Ženeve vlani v lete po tom, ako jedna žena dostala pokutu za to, že sa kúpala hore bez. Sťažovala sa na paradoxné zákony, ktoré povoľujú ženám slniť sa hore bez, ale keď chcú ísť do vody, musia si obliecť horný diel plaviek. Ponosovala sa tiež, že zákon je sexistický a zbavuje ženy rovnakých práv, aké majú muži.

 

Po rekonštrukcii otvorili barokový kaštieľ v Bernolákove

Po takmer trojročnej rekonštrukcii vo štvrtok slávnostne otvorili jedno z najvýznamnejších barokových diel na Slovensku - kaštieľ v Bernolákove, zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok.

Areál kaštieľa bol v minulosti centrom kultúrneho i politického života. Dal si ho postaviť chorvátsky bán a krajinný sudca Jozef Esterházy v rokoch 1714-1722 podľa plánov Johanna Bernharda Fischera z Erlachu, najvýznamnejšieho architekta svojej doby. Stretávali sa tu významné osobnosti a nechýbali tu ani slávnosti. Dlhé roky však kaštieľ chátral, až kým sa v roku 2014 nezačalo s jeho obnovou. Náklady na rekonštrukciu sa vyšplhali na takmer osem miliónov eur. Viac tu.

 

Prvý zábavný park v Chorvátsku

1. júna otvorí svoje brány prvý zábavný park v Chorvátsku FunPark Mirnovec. V dalmátskom mestečku Biograd na Moru neďaleko Zadaru nájdu návštevníci na ploche 45 000 metrov štvorcových 26 atrakcií rozdelených do troch sektorov.

Zabavia ich kolotoče, rotujúce šálky, autodrom, tobogan, dve húsenkové dráhy či ruské kolo. Samozrejmosťou budú reštaurácie a kaviarne, ale tiež zabávači a rôzne zaujímavé podujatia a koncerty. Viac tu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Flickr / fdecomite
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa