Ministerstvo varuje pred dovolenkou v Egypte: V krajine platí výnimočný stav

2017-04-19 12:00:00 |   |    | 

Priemerná teplota dosahuje v egyptských letoviskách v máji až 29 stupňov, a to je veľké lákadlo pre všetkých, ktorí sa už nevedia dočkať slnka a mora. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) však varuje, že by ste tento rok mali návštevu niektorých častí tejto severoafrickej krajiny dobre zvážiť.



 

V reakcii na teroristické útoky proti koptským kostolom v mestách Tantá a Alexandria pred desiatimi dňami vyhlásil prezident Egyptskej arabskej republiky v krajine výnimočný stav na dobu troch mesiacov.

"Počas platnosti výnimočného stavu získajú úrady široké právomoci predovšetkým v trestnoprávnej oblasti a v zákonom určených prípadoch budú môcť obmedzovať platnosť niektorých občianskych práv, garantovaných Ústavou EAR," uviedol rezort, pričom nepredpokladá, že by to negatívne ovplyvnilo fungovanie turistických stredísk v krajine alebo slobodu pohybu zahraničných turistov.

Rezort diplomacie zároveň varuje Slovákov, že na severnom Sinaji platí okrem výnimočného stavu aj zákaz nočného vychádzania. "Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do uvedených oblastí necestovali. Obmedzený je pohyb zahraničných turistov v púštnych oblastiach na západe a juhu krajiny (Líbyjská púšť, Západná púšť, Biela púšť)," zdôrazňuje.

Egyptské úrady podľa ministerstva vynakladajú maximálne úsilie, aby eliminovali teroristické hrozby, polícia a armáda permanentne hliadkujú v turistických centrách. Bezpečnostná situácia v prímorských strediskách na pobreží Červeného mora i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je stabilizovaná a pohyb osôb nie je úradmi obmedzený. Napriek tomu ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť organizovaných výletov aj individuálnej turistiky po južnej časti Sinajského polostrova, do delty Nílu, do Káhiry, Alexandrie a Fajjúmu.

Slováci by mali byť mimoriadne obozretní pri vreckároch a drobných zlodejoch. Mimo turistických stredísk by mali používať nevýstredné oblečenie.

Ministerstvo odporúča Slovákom, aby boli počas svojho pobytu v Egypte opatrní, vyhýbali sa demonštráciám a väčším zhromaždeniam osôb zvlášť počas sviatkov a pamätných dní (3. júl).

Taktiež zdôrazňuje, aby Slováci v prípade vycestovania do Egypta využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.

 

Riziká aj v Keni

V súvislosti s pokračujúcim negatívnym vývojom bezpečnosti v niektorých oblastiach Kene a dlhodobo pretrvávajúcou zvýšenou hrozbou teroristických útokov odporúča ministerstvo Slovákom zvážiť aj nevyhnutnosť cestovania, respektíve odporúča necestovať do určitých oblastí Kene.

"Zvýšené riziko teroristických útokov je hlavne v nairobskej štvrti Eastleigh, v pobrežnej oblasti, najmä na ostrove a v meste Mombasa a v jeho bezprostrednom okolí, ako aj na severovýchode krajiny, najmä v blízkosti kensko-somálskych hraníc. Ozbrojené a bombové útoky by mohli byť zamerané najmä na miesta s vyššou koncentráciou osôb, vrátane nákupných centier, trhovísk, cestovných uzlov, kostolov a zábavných podnikov," varuje rezort diplomacie.

Ak Slováci potrebujú nutne vycestovať do Kene, rezort im odporúča dbať na zvýšenú opatrnosť a v maximálne možnej miere sa vyhýbať miestam so zvýšenou koncentráciou osôb. "Odporúča sa necestovať v nočných hodinách, vozidlo mať zaistené (zamknuté) aj počas jazdy, necestovať miestnou hromadnou dopravou a neoznačenými autami taxi služby, sledovať okolie počas jazdy, ale aj mimo neho, nezastavovať vozidlo v neosvetlených zónach, nebrať stopárov," zdôrazňuje rezort.

Zároveň upozorňuje aj na možné ohniská násilia pred blížiacimi sa všeobecnými voľbami v krajine, ktoré sa uskutočnia 8. augusta. "Predvolebná kampaň prebieha po celej krajine. Občanom odporúčame vyhýbať sa zhromaždeniam, demonštráciám a protestom, nakoľko aj tie s pokojným priebehom môžu prerásť do násilia. Kriminálne živly alebo teroristi by sa mohli zamerať na demonštrantov a návštevníkov. Toto cestovné odporúčanie platí do odvolania," dodal rezort diplomacie.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa