Chorvátsky Dubrovník: Ako sa žilo za mohutnými hradbami v čase jeho rozmachu?

2017-05-03 00:00:01 |   |    | 

Dubrovník – perla Jadranu, svetové dedičstvo UNESCO, jedno z najkrajších chorvátskych miest, obľúbená turistická destinácia. Všetci ho poznáme, ale kto z nás vie niečo o jeho histórií? Prečo je toto mesto obohnané dvojkilometrovými vysokými hradbami? Kto za nimi žil a pred kým ho chránili?



 

V jadranskej oblasti, na území dnešného mesta Dubrovník, sa kedysi rozprestierala Dubrovnícka republika nazývaná Ragusa. Jej trvanie nebolo vôbec krátkym obdobím, táto štátna forma bola platná viac ako pol tisícročia, od polovice 14. až do začiatku 19. storočia.

V Európe   predstavovala   dôležité   obchodné   centrum,   námornú   veľmoc,   ale   aj   centrum inteligencie, pokroku, slobody a demokracie. Republikou sa nieslo heslo: „Sloboda sa nedá kúpiť za všetko zlato!“ Vychovala takých chorvátskych velikánov ako bol renesančný spisovateľ Marina Držić alebo vedec Ruðera Bošković, ktorý ovplyvnil vývoj prírodných vied osemnásteho storočia.

Mohutné mestské hradby, za ktorými  žilo v čase najväčšieho rozmachu mesta až 6000 ľudí, po stáročia spoľahlivo bránili mesto pred nepriateľmi. Práve tu bola vybudovaná jedna z prvých kanalizácii v Európe a tá funguje dodnes.

Dubrovnícka republika však bola významným priekopníkom aj v ďalších oblastiach:

-     Ako prvá uznala USA ako samostatný štát.

-     150 rokov pred Anglickom a 450 rokov pred USA prijala zrušenie otroctva.

-     Vybudovala prvú karanténu na svete.

-     Prvý sirotinec na svete bol založený práve v Dubrovníku.

-     Založila jedno z najstarších arborét na svete.

Tieto a mnohé ďalšie skutočnosti Dubrovníku právom vyslúžili európsky obdiv a uznanie.

Rozkvet a rozmach však so sebou priniesli aj odvrátenú stránku slobody a demokracie. V 17. storočí začali spoločnosť trápiť problémy s alkoholom, vznik nevestincov a pokles morálky. Následne mesto dostalo tvrdú ranu prírody a počas zemetrasenia, ktoré zasiahlo mesto, zahynula väčšina obyvateľstva. Táto tragická udalosť bola začiatkom postupného úpadku republiky, tak ako ju ľudia poznali.

Všetky tieto udalosti sa podpísali na charaktere mesta, z ktorého ulíc môžete ešte aj dnes intenzívne cítiť a vnímať históriu utváranú po stáročia.

S príbehom tohto nádherného mesta sa môžete bližšie zoznámiť aj v novom šesťdielnom chorvátskom seriáli Dubrovník – Republika, ktorý vysiela TV stanica VIASAT HISTORY od stredy 3. mája o 21:00 hod.

         

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Viasat History
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa