Sezóna úrazov začala: 8 vecí, na ktoré v horách nesmiete zabudnúť

2017-06-08 12:00:00 |   |    | 

Príjemnejšie počasie už vylákalo Slovákov do hôr. Pozor - aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, v lete sa na horách stane dvojnásobne viac úrazov, ako je tomu v zime! Turistická sezóna plná vyvrtnutých členkov či pádov z bicyklov sa tak teda práve začala.



 

Podľa štatistík poisťovne Union sa na horách v priebehu roka zraní viac žien ako mužov. Vlani dokonca prišli v našich lesoch k úrazu aj dve deti. Medzi najčastejšie problémy patria zlomeniny, nevoľnosti alebo aj dehydratácia. Tou trpia turisti, ktorí zablúdia a musia istý čas počkať na zásah horskej služby. Profesionáli zasahovali napríklad v prípade srdcovej slabosti turistky počas výletu v Slovenskom Raji, pri silných nevoľnostiach turistu v Doline siedmich prameňov a tiež pri uviaznutí klientky v Gerlachovskom kotli.

Časté sú však výjazdy, ktoré by neboli potrebné, ak by sa výletníci na svoju cestu lepšie zbalili – chýbajúce čelné lampy či mapy turistických chodníkov už znemožnili návrat na chatu nejednému milovníkovi hôr. No a výnimkou nie sú ani ľudia, ktorí v nadšení z krásnych výhľadov precenia svoju kondíciu a na návrat im už jednoducho neostávajú sily.

Ak sa pri horskej túre poraníte, sanitka sa k vám nedostane. Výjazd horskej služby je potom jedinou možnosťou pomoci a nejde o lacnú záležitosť. Ošetrenie lekárom síce hradia zdravotné poisťovne, no samotný zásah horských záchranárov, ako napríklad pátranie, vyslobodzovanie či transport už vyúčtujú zachraňovanému turistovi. Ak nie je poistený, musí to zaplatiť z vlastného vrecka. Jedeň deň poistenia v slovenských horách pritom začína od necelých 60 centov a okrem iného sa dá za pár sekúnd vybaviť aj poslaním smsky. Pokrýva náklady na technickú časť zásahu záchranárov HZS až do výšky 20-tisíc eur.

Najvyššia sumu, ktorú poisťovňa Union v minulom roku uhradila poistenému turistovi, ktorý potreboval výjazd horskej služby, bola 1738 eur.

 

8 vecí, na ktoré správny turista nezabúda

1. Dostatočná zásoba pitnej vody, aby ste neboli dehydratovaní

2. Náhradné, teplé oblečenie - ak by ste museli na pomoc čakať dlhšie

3. Na fotenie používate fotoaparát, aby ste si zbytočne nevybíjali baterku v mobile – súradnice z GPS systému pomôžu záchranárom pri vašej lokalizácii

4. Čelová lampa, baterka alebo iný zdroj svetla (opäť - nespoliehajte sa na mobil, ten potrebujete najmä na komunikáciu!)

5. Ak beriete lieky na srdce, astmu alebo iné akútnymi príznakmi sa prejavujúce ochorenia, majte ich v ruksaku so sebou

6. Sladkosti alebo energetické tyčinky – na rýchle prekonanie únavy

7. Kompresný obväz – prvá pomoc pri viacerých zraneniach

8. Poistenie – stíhate si ho zaobstarať ešte z parkoviska pred túrou

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa