Poslednému pralesu v Európe hrozí záhuba: Vláda v ňom chce ťažiť drevo

2017-05-21 00:00:01 |   |    | 

Na území Európy sa nachádza už len posledný prales, aj ten je však v ohrození. Napriek tomu, že je od roku 1979 na zozname svetového dedičstva UNESCO, chcú v ňom zintenzívniť ťažbu dreva. A to je zlá správa pre 20 000 živočíšnych druhov, ktoré v pralese našli svoj domov.



 

Jediný európsky prales môžete vidieť v susednom Poľsku. Rozkladá sa na severe krajiny pri hraniciach s Bieloruskom v nížine pri riekach Narewka, Hwoźna a Łutownia. Bielovežský prales je zároveň najstarším a s plochou 150.000 hektárov aj najväčším pralesom na území starého kontinentu. Vznikol pred 10.000 rokmi a dlho existoval bez zásahu človeka aj vďaka tomu, že poľská šľachta si ho vyhliadla ako lovecký revír.

Prales je domovom najväčšieho európskeho cicavca - zubra - a v lesoch sa voľne pohybuje populácia vlkov a rysov. Našlo tu domov 20.000 živočíšnych druhov a darí sa v ňom i jedinečnej flóre. V lese rastie asi 26 druhov stromov, 700 druhov semenných rastlín a mnoho druhov machov, papradí a lišajníkov.

Navštíviť ho môžete len na vyznačených trasách a po dohode so strážcami parku. Až do 14. storočia pritom ľudia putovali len pozdĺž riek a lesy boli nedotknuté. V roku 1541 bol prales vyhlásený za lovecký revír zo zvláštnym dôrazom na ochranu zubrov, ktorých zabitie sa dokonca trestalo smrťou. V roku 1639 oslobodil kráľ Vladislav IV. Vasa miestnych obyvateľov od platenia daní, ak sa budú o les starať. S prestávkami bola mimoriadna pozornosť ochrane tohto múzea venovaná až dodnes.

Pred rokom však poľská vládna strana Právo a spravodlivosť Jarosława Kaczyńskeho začala napriek početným protestom s ťažbou dreva. Tvrdí, že chránených území sa ani nedotkne a vyrúbať chce len nechránené územia, ktoré boli napadnuté lykožrútom. Greenpeace a iné organizácie na ochranu životného prostredia však označili zámer Varšavy za "čierny scenár" pre Bielovežský prales a toto rozhodnutie prešetruje aj Európska únia. Švédsky gigant Ikea varoval, že bude bojkotovať nákup dreva z tohto územia.

Tento týždeň vyzvali najvyšších predstaviteľov Poľska na zastavenie ťažby dreva aj umelci a spisovatelia. List, ktorého signatármi je 230 domácich aj zahraničných osobností, je adresovaný prezidentovi Andrzejovi Dudovi a premiérke Beate Szydlovej a oživuje diskusiu o rozhodnutí vlády zintenzívniť ťažbu dreva v Bielovežskom pralese, informovala agentúra AP.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa