Je to oficiálne: Toto sú najdrahšie a najlacnejšie mestá na svete

2017-05-22 00:00:01 |   |    | 

Odborníci z EUI (divízie spoločnosti Economist Group) zostavujú dvakrát ročne rebríček najdrahších miest podľa životných nákladov. Porovnávajú ceny viac ako 400 položiek vrátane potravín, nápojov, oblečenia, hygienických potrieb a potrieb pre domácnosť. Nezabúdajú ani na náklady na bývanie, vzdelávanie, rekreáciu a zábavu, ale tiež ceny áut a náklady na ich prevádzku, vrátane cien benzínu. A takéto sú ich zistenia.



 

Najdrahším mestom na svete z hľadiska nákladov na život je aj tento rok Singapur.

Až päť z prvej desiatky najdrahších miest na život je pritom v Ázii. Konkrétne, druhú priečku obsadil Hongkong. Tretí je švajčiarsky Zürich, ktorý je zároveň najdrahším mestom v Európe. Štvrtá priečka patrí ďalšiemu ázijskému mestu - japonskej metropole Tokio a piata je japonská Osaka. Nasledujú juhokórejský Soul na šiestom mieste, siedma je Ženeva a ôsmy Paríž. Americký New York a dánska Kodaň s rovnaký počtom bodov sa tento rok delia o deviatu a desiatu priečku.

Na opačnom konci rebríčka, teda najlacnejšie na život je tento rok bývalé kazašské hlavné mesto Alma-Ata. Tesne pred nim sa umiestnil nigérijský Lagos, indický Bangalúr, pakistanské Karáči a Alžír v Alžírsku. Ôsmym najlacnejším je ukrajinský Kyjev a v tesnom závese za ním nasleduje rumunská Bukurešť.

EIU však turistom pripomína, že nižšie ceny sú často dôsledkom nestabilnej politickej situácie a najlacnejšie miesta nie sú vždy bezpečné.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa